Rozhlednou roku se může stát i originální stavba na Slovácku

SALAŠ - Do druhého ročníku celostátní ankety Rozhledna roku 2015 se probojovala i velmi originální rozhledna nad obcí Salaš na Uherskohradišťsku. Jak serveru Zlin.cz řekl vyhlašovatel ankety a předseda Klubu přátel rozhleden Jaroslav Fábera, rozhledna zaujala hlavně svým architektonickým ztvárněním.

O titul Rozhledna roku 2015 mohou bojovat všechny stavby, které byly otevřené v roce 2015. Letos bude o titul usilovat 21 staveb. Zlínský kraj bude mít hned dvě želízka v ohni – kromě rozhledny nad Salaší také rozhlednu na vrcholu Kelčského Javorníku v Hostýnských vrších.

Stavba nad Slováckou obcí mezi ostatními rozhlednami vyniká hlavně svým vzhledem. Připomíná skokanský můstek do vody. Jde o stavbu podle návrhu prostějovských architektů Jana Smejkala a Tomáše Hutyry. Rozhledna má konstrukci z kovu a modřínového dřeva, 122 schodů a dvě vyhlídkové plošiny. Na své náklady ji postavil místní investor. Do ankety se tato originální stavba dostala i přesto, že podle odborníků stojí na špatném místě. „Výhled je jen v jednom úhlu, jinak je kolem jen svažující se terén. Vyhlídka ale není všecno, bereme na vědomí i architektonické pojetí,“ konstatoval Fábera.

To druhá rozhledna na Kelčském Javorníku zaujala odborníky hlavně výhledem do krajiny. Stavbu tvoří točité schodiště, které obklopují lamely z modřínového dřeva. Vrchní plošina je ve výšce 35 metrů a vede k ní 156 schodů. Lidé mohou z rozhledny za pěkného počasí vidět Lysou horu, Praděd nebo třeba část Slovenska.

O úspěchu některé z rozhleden ze Zlínského kraje může rozhodnout široká veřejnost. Stačí na adresu rozhledna-anketa@centrum.cz napsat e-mail, ve kterém se napíše pouze číslo rozhledny, které chce člověk dát svůj hlas. Rozhledna Salaš má číslo 15 a Kelčský Javorník má číslo 19. Hlasovat je prostřednictvím e-mailů možné do konce února.

--> --> --> --> -->