Valašské Meziříčí nabídne výstavu malíře a grafika Petra Hajdyly

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ – Galerie Kaple ve Valašském Meziříčí uvede výstavu malíře a grafika Petra Hajdyly s názvem Propady realitou. Vernisáž bude 17. února v 18:00, výstava potrvá do 29. března, sdělila serveru Zlin.cz mluvčí valašskomeziříčské radnice Renata Votrubová.

Úvodního slova se na vernisáži ujme autorův profesor z vysoké školy Daniel Balabán, elektronické hudební vystoupení obstará Ivo Sedláček a Michal Sedláček. „Propady realitou nabídnou námětem neucelá díla vytvořená za poslední dva roky a budou k vidění i nová díla vytvořená přímo pro tuto výstavu,“ uvedla Votrubová s tím, že ve Valašském Meziříčí Hajdyla nikdy nevystavoval.

Díla jsou fragmenty nabitých dojmů, zážitků a postřehů. „Jeho díla oplývají širokou škálou barevnosti, kdy jsou barvy kladeny na plátno velmi citlivě s určitou lehkostí a zároveň v malířském projevu cítíme silné expresivní tahy. V jeho tvorbě se mísí konkrétnost malovaného předmětu či výjevu s abstraktností. Jedná se syntézou prvotní myšlenky s následnou volnou malířskou interpretací, během níž často dochází k dalším posunům významu znázorňovaného,“ popsala galeristka Vlasta Červenková.

Podle ní není proces malby záměrně kontrolovaný a autor částo podřizuje svůj rukopis při dotváření díla náhodně nahozeným barevným nuancím. Jde o hru s lazurou, vrstvením barev a čistou náhodou na hranici cíleného záměru. „Důležitým faktorem, který dlouhodobě mé obrazy spojuje, je syntéza prvotní myšlenky s následnou volnou interpretací, během níž často dochází k dalším posunům významů. Umění nevidím ve schopnosti či dovednosti něco namalovat, ale v tom nechat se v procesu sebezapomnění vést neznámou cestou, využívat vše, co tato cesta přináší, a s citem režírovat obraz do finální podoby,“ uvedl Hajdyla.

Petr Hajdyla pochází z Ostravy, kde vystudoval Fakultu umění Ostravské univerzity v Ostravě. Galerie Kaple má otevřeno od úterý do pátku od 9:00 do 17:00 a v sobotu a v neděli od 13:00 do 17:00. Vstupné je 20 korun a snížené polovinu. Studenti a školní exkurze mají vstup zdarma.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x