Do Zlínského kraje zavítalo loni více hostů, ubylo turistů z Ruska, ale přibylo polských návštěvníků

ZLÍNSKÝ KRAJ - Do Zlínského kraje zavítalo v loňském roce 663 412 hostů, což je v meziročním srovnání nárůst o 9,9 procenta. Jak server Zlin.cz informoval Zdeněk Urbanovský z Centrály cestovního ruchu Východní Moravy, loni se oproti předchozímu roku zvýšil i počet přenocování, a to o 8,1 procenta.

Podle údajů Českého statistického úřadu přibylo v uplynulém roce ve Zlínském kraji tuzemských hostů (+10,9 procenta), kteří zde zároveň častěji nocovali (+10,2 procenta). Počet hostů ze zahraničí vzrostl o pět procent, ale počet jejich přenocování se o 4,6 procenta snížil. „Tento pokles je z velké části způsoben čtyřicetiprocentním poklesem počtu přenocování u ruské klientely, dílčí pokles doby přenocování je zaznamenán také u klientů z Itálie a Německa. Naopak velmi pozitivní je vývoj u hostů z Polska, kde se jak počet hostů, tak jejich přenocování zvýšil o necelých 12 procent,“ poznamenal Urbanovský.

Velmi dobré výsledky vykazuje také návštěvnost takzvaných jednodenních cílů, tedy turistických atraktivit jako jsou hrady, zámky, muzea, zoo, rozhledny a podobně. Sledované turistické atraktivity navštívily loni téměř dva miliony návštěvníků, což je ve srovnání s rokem 2014 růst o devět procent. „Pokud bychom výsledky v počtu přenocování a počtu návštěvníků jednodenních cílů převedli do řeči peněz, pak odhadujeme přibližný obrat cestovního ruchu v roce 2015 na 3,8 miliardy korun, což rozhodně není málo,“ upřesnila Dana Daňová, ředitelka Centrály cestovního ruchu Východní Moravy.

V porovnání s ostatními kraji v České republice Zlínskému kraji patří páté místo ve sledování průměrné délky přenocování hostů (tři noci). Před ním jsou pouze kraje Karlovarský (5,4 noci), Královéhradecký (3,3 noci), Olomoucký (3,2 noci) a Liberecký (3,1 noci).

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x