Letecké muzeum v Kunovicích slaví, podařilo se vybrat potřebnou sumu k získání naganského expresu

KUNOVICE - Letecké muzeum v Kunovicích získalo díky projektu Velký přelet potřebnou částku na přepravu takzvaného naganského expresu. Jde o český Air Force One TU-154M, které přivezlo zlaté hokejisty z Nagana, server Zlin.cz o tom za muzeum informoval Martin Hrabec.

Letecké muzeum v Kunovicích se rozhodlo získat potřebné finance v rámci crowfundingové kampaně nazvané Velký přelet aneb Stádo slonů uchem jehly. Lidé, které projekt zaujal, mohli prostřednictvím Startovače zasílat libovolné částky a potřebná suma přes 400 tisíc korun se tu podařila nashromáždit už za necelých 39 hodin.

„Hlavní cíl naší mise je splněn – získali jsme částku potřebnou na přepravu naganského expresu z Prahy do Kunovic – ale kampaň pokračuje dál. Zájemci nás mohou nadále podpořit na stránce projektu. Nyní jdou příspěvky startérů na další vybavení a údržbu naganského expresu – pořídíme z nich pojízdné letištní schody přímo pro TU-154M, necháme opravit osvětlení, audio a video v salonku a snad také zbude na nový kabátek pro naše letadlo,“ podotkl Hrabec.

Bývalý vládní speciál, letoun Tupolev TU-154M s registrační značkou 1016, létal v barvách České republiky s vrcholnými politiky, ale také s vojáky a sportovci. Přesně před osmnácti lety přivezl zlatou hokejovou výpravu z olympiády v Naganu. Letadlo je poměrně mladé – bylo vyrobeno v roce 1996. Po svém vyřazení mohl letoun skončit ve šrotu, ale Leteckému muzeu v Kunovicích se podařilo jeho chmurný osud zvrátit. „Letadlo jsme zachránili a teď ho chceme dostat do Kunovic, kde ho vystavíme a zpřístupníme veřejnosti,“ upřesnil Hrabec.

Nadšenci z muzea i dobrovolníci ze Slovenska už  déle než rok letadlo demontují na letecké základně v pražských Kbelích, a to ve svém volném čase a zcela zadarmo. Svůj letecký život už má takzvaný naganský expres definitivně za sebou a jedinou možností, jak ho na Slovácko dopravit, je po silnici. Půjde o největší přepravu letounu po zemi v historii České republiky. Potrvá minimálně dva dny. Unikátní přepravní akce bude ale náležitě drahá, a tak se kunovické muzeum rozhodlo vyzkoušet crowfundingovou kampaň, tedy časově omezenou sbírkovou kampaň.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x