V Uherském Brodě vzniklo nové chráněné bydlení

UHERSKÝ BROD - Už celkem 75 klientů může využívat služeb chráněného bydlení poskytovaného příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje. K zařízením, která již fungují na několika místech okresu Uherské Hradiště a Vsetín, přibylo v uplynulých dnech nové chráněné bydlení v Uherském Brodě, server Zlin.cz o tom informovala mluvčí hejtmanství Renata Janečková.

„Jedná se o rodinný domek pro osm klientů s lehčím stupněm postižení, kteří se za dopomoci odborného personálu starají o domácnost, zajišťují si nákupy a docházejí do návazných služeb,“ řekla krajská radní Taťána Valentová Nersesjan zodpovědná za sociální oblast.

Ve Zlínském kraji byli v rámci transformace sociálních služeb z velkých ústavů do menších útulných domů přemístěni klienti s lehčími nebo středními formami mentálního postižení, kteří dnes bydlí v celkem sedmi zařízeních rodinného typu (dvě jsou v Uherském Hradišti, jedno se nachází ve Vsetíně, jedno v Zubří, dvě v Rožnově pod Radhoštěm a jedno v Uherském Brodě). Kromě těchto krajem zřizovaných chráněných bydlení se na území regionu nachází i další podobná zařízení jiných zřizovatelů.

„Můžeme říci, že máme s chráněným bydlením pozitivní zkušenosti i zpětné vazby jak od samotných uživatelů, tak i od personálu. Klienti si dobře zvykají na nové podmínky, aktivně se starají o běžné věci v domácnosti a také pracují – zejména v sociálně terapeutických dílnách, v jednání jsou ale i smlouvy s některými zaměstnavateli. Rozhodně mají mnohem víc příležitostí rozvíjet své zájmy a žít plnohodnotnější život, než jaký jim mohla poskytnout velkokapacitní ústavní péče,“ dodala radní Taťána Valentová Nersesjan.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x