Pavel Řihák nepíská, může za to odvážný protest?

UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Je momentálně možná nejznámějším českým rozhodčím, a to se někteří o zviditelnění třeba na lize ve Zlíně hodně "snažili". Ono to spolu vlastně souvisí. Pavel Řihák, třiatřicetiletý rozhodčí, který působí momentálně v okresních soutěžích na Uherskohradišťsku, má v plné sezóně volné víkendy. Nepíská. Může za to jeho protest, kdy si na dres nažehlil nápis Pelta, Berbr ven?

Jak se to vezme. Byl opravdu stažen z nominace okresního přeboru mezi Bánovem a Havřicemi, tam se chtěl v dresu s nápisem ukázat, už předtím se mu to ale povedlo na pomezí v Nivnici. A to stačilo, aby fotbalové tamtamy zareagovaly a z duelu v Bánově byl odvolán.

Jenže věc má háček. Nebo hák. „Problém je v tom, že Řihák neabsolvoval povinné předsezonní teoretické testy, bez toho na trávník nemůže,“ vysvětluje předseda Okresního fotbalového svazu v Uherském Hradišti František Miko. A připomíná, že se mu rozhodčí na několik výzev neozval.

„Myslel jsem, že odpískám pár zápasů a pak si test dodělám, ale určitou míru pochybení přiznávám,“ povídá Řihák, který teď má nechtěné volno.

„Nějakou dobu počkám, pak se znovu přihlásím a testy snad udělám. Na hřiště už bych šel v normálním dresu bez nápisu, protestoval jsem proti některým věcem, které nejsou ve fotbale normální, snad ta široká medializace nápravě poměrů pomůže,“ domnívá se rozhodčí.

Mladý muž přidává i jiná zajímavá slova. Komentuje to, že rozhodčích je opravdu málo (a bez něho ještě o jednoho méně).

„Na hřišti jste devadesát minut pod obrovským tlakem. Trenéři, fanoušci, hráči, funkcionáři, ti všichni od vás žádají naprosto precizní výkon, není to fakt lehké. Ale pískat chci určitě dál, dodává muž, který rozčeřil hladinu hnutí, které nemá příliš dobrou pověst. Přestože je na druhou stranu plné obětavých chlapů. Na všech postech.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x