Pivo i klobásy máme ve Zlínském kraji výtečné

ZLÍNSKÝ KRAJ - Pivo Zlínský švec podobně jako Tomáš Baťa cestuje po celém světě. Bylo v Americe, Africe, Asii a nejvýše ve Švýcarsku na hoře Matterhorn. K pivu neodmyslitelně patří i něco dobrého na zub. Třeba domácí klobásy ze Slovácka. K rozhovoru o výrobcích ze Zlínska jsme pozvali uzenáře Michala Cahela a Jaroslava Kučeru z malenovického pivovaru.

Letos jste získali známku Regionální potravina. Cítíte se být regionálními výrobci?

MC: Určitě ano. Výrobnu i prodejnu uzenin máme v Jalubí u Uherského Hradiště. Maso, které zpracováváme, pochází z Bučovic, všechno koření si mícháme sami a celá výroba probíhá ručně jenom za použití mlýnku na maso. Recepty máme od našich prababiček, které pocházely také z okolí, takže můžeme říct, že jsme opravdu regionální výrobci.

JK: V pivovaru je to trochu složitější, protože například chmel se na Zlínsku nikde nepěstuje. Dodáváme ale výhradně ve Zlínském kraji, takže jsme spíš regionální prodejci.

Se kterými výrobky jste letos uspěli?

MC: Naše Zabijačková paštička je výjimečná jak využitím kvalitních surovin, tak i recepturou. Maso je výhradně českého původu a je zpracováno ihned po jeho převzetí od odběratele. Koření si mícháme sami a nevyužíváme žádné kořenící směsi.

JK: U nás to byla polotmavá jedenáctka Zlínský švec. Jedná se o polotmavé pivo, které vyrábíme od vzniku pivovaru a uvedené barvy docilujeme kombinací 4 druhů sladů. I přesto, že nepatří mezi hořká piva, je velmi oblíbené i u mužské části populace.

Ruční výroba regionálních výrobků může těžko odolávat velké celorepublikové produkci. Cítíte se býti ohroženi řetězci nebo velkovýrobami?

MC: Velkovýrobcům nemůžeme konkurovat cenou, protože používáme rozdílné kvality surovin. Jako rodinná farmářská výroba se proto nemůžeme srovnávat s velkými masokombináty. Naší výhodou ale je, že se můžeme zaměřit na ruční zpracování a pohlídat si tak kvalitu od začátku až do konce. Ve velkovýrobě něco takového není dost dobře proveditelné.

JK: Fenomén malých pivovarů se nedá s velkými značkami vůbec srovnávat, protože máme trochu jiné cílové skupiny. Jako malý lokální pivovar ale cítíme konkurenci v oblasti spotřeby piva celkově.

Kvalita Vašich výrobků se ale může opřít také o historii výroby.

MC: Jako samostatní výrobci jsme na trhu relativně krátce, ale všechny postupy jsme si napřed vyzkoušeli na domácích zabijačkách. Protože všem moc chutnalo, rozhodli jsme se výrobu rozšířit a zkusit naše výrobky prodávat ve vlastní prodejně nebo třeba ve Slovácké tržnici v Hradišti. Recepty, podle kterých vyrábíme, jsou staré tři generace.

JK: V budově, kde dnes v Malenovicích pivo vyrábíme, byl už od pradávna Šternberský pivovar, který neodmyslitelně patřil k malenovickému hradu až do roku 1942. My jsme na tuto tradici navázali po dlouhých 70 letech, když jsme v roce 2012 přestěhovali výrobu piva ze Sazovic právě do bývalého malenovického pivovaru. Tady se také „narodil“ Zlínský švec, se kterým jsme letos uspěli v Regionální potravině.

Kam na vaše výrobky zajít?

JK: U nás hlavně do pivovarské hospůdky, která je přímo v Malenovicích v areálu pivovaru. Tady můžete ochutnat všechna piva, která v pivovaru momentálně máme. Naše čepované pivo najdete především v hospodách a restauracích ve Zlíně a Otrokovicích, jako je Zelenáčova šopa nebo hospoda U Pecivála. Pivo v PET lahvích pak můžete koupit ve farmářských potravinách ve Zlíně, Otrokovicích nebo Holešově.

MC: U nás je to podobné. Máme vlastní prodejnu přímo v Jalubí, ale najdete nás také v Uherském Hradišti, kam dodáváme do prodejny Náš grunt nebo do Hotelu U Hejtmana Šarovce.

TIP: Více o Regionální potravině se dozvíte v článku Farmářské výrobky jsou dostupnější než dříve. Pomáhá jim Regionální potravina.

Oceněné produkty:

Zabijačková paštička, Michal Cahel

Zabijačková paštička je výjimečná jak využitím kvalitních surovin, tak i recepturou. Maso je výhradně českého původu a je zpracováno ihned po jeho převzetí od odběratele. Recept starý tři generace je výjimečný svou jedinečností a vyvážením chutí.

Zlínský švec, polotmavý, Pivovar Malenovice

Jedná se o polotmavé pivo, které svou barvu získává kombinací 4 druhů sladů. I přesto, že nepatří mezi hořká piva, je velmi oblíbené i u mužské části populace.

Medailonky výrobců:

Michal Cahel

Michal Cahel se zaměřuje na kvalitní ručně vyráběné uzenářské produkty z regionálních surovin. Veškerá výroba probíhá ručně, pouze za pomoci mlýnku na maso. Klobásy jsou kompletně bezlepkové, obsahují 96% masa a jsou plněny i vázány ručně. Vepřové maso pochází z farmy Bučovice a je výhradně českého původu.

Pivovar Malenovice

Pivovar Malenovice vyrábějící pivo pod značkou Zlínský švec působí v prostorách původního Šternberského pivovaru v Malenovicích uzavřeného v roce 1942. Pivovar se zaměřuje na spodně kvašená nefiltrovaná piva plzeňského typu, vařená jen ze sladu, chmele a vody za použití tradičních postupů výroby. V současnosti pivovar vyrábí 3 000 hektolitrů piva ročně. Součástí pivovarského areálu je i hospůdka v krásných klenutých prostorách původního ležáckého sklepa nabízející kompletní produkci pivovaru i reklamní předměty.

Fotogalerie

run_function(‚hash‘,’fotogalerie-zlin-cz-list‘,’28695′,’global $wc;$wc=array();$pom=stripslashes(‚1188‘); $wc[‚id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$pom=stripslashes(‚28695‘); $wc[‚unique_id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$wc[‚function_id‘]=’fotogalerie-zlin-cz-list‘;‘,’a:0:{}‘); ?>

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x