Uherský Brod bude hostit mistrovství ČR v orientačním běhu

UHERSKÝ BROD - Do Uherského Brodu zamíří druhý květnový víkend více než tisícovka běžců, uskuteční se zde mistrovství České republiky v orientačním běhu. Serveru Zlin.cz to sdělila mluvčí města Elen Sladká.

Nejlepší čeští závodníci svedou v Uherském Brodě boj o medaile o víkendu 7. a 8. května.

V sobotu 7.  května připraví pořadatelé z TJ Slovan Luhačovice závod ve sprintu. Vypukne ve 12.00 hodin a k vidění budou ti nejlepší závodníci i z reprezentace České republiky jak v kategorii dospělých, tak juniorů a dorostenců. „Trať bude postavena převážně v historické části města, je tedy možné, že některé běžce lidé zahlédnou. Veškeré dění pak bude mít veřejnost možnost sledovat na hřišti za sokolovnou, kde budou o aktuálním průběhu závodu informovat komentátoři. Krátký záznam ze závodu bude k vidění i v České televizi. Pro případné zájemce z řad veřejnosti bude také připravena jednoduchá trať,“ upřesnila Sladká.

V neděli 8. května se bude bojovat o medaile v disciplíně sprintové štafety, které se skládají ze dvou mužů a dvou žen. Závod bude divácky velmi atraktivní. Lidé budou mít opět možnost vše sledovat, tentokrát u kina Máj od 10.00 hodin.

Z celé akce bude pořízen Českou televizí záznam a v následujícím týdnu bude odvysílán na ČT Sport.

Orientační běh je vytrvalostní sport založený na schopnosti orientace v neznámém terénu s mapou a buzolou. Závodníci mají na mapě vyznačeny kontroly, které musejí v určeném pořadí co nejrychleji najít. Sprint se většinou běhá v parcích nebo podobných upravených terénech a na sídlištích. Tento druh orientačního běhu je podstatně kratší než klasický lesní (trvá 12 – 20 minut) a mnohem více při něm záleží na přesné orientaci, rychlosti a rychlém rozhodování. Tratě jsou připraveny v různé obtížnosti a délce dle věku a pohlaví závodníků.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x