Uherským Brodem potáhnou vojska Matyáše Korvína

UHERSKÝ BROD - Uherský Brod ožije v sobotu 21. května ojedinělou akcí nazvanou Píše se rok 1469, vojska Matyáše Korvína táhnou krajem..., serveru Zlin.cz to řekla mluvčí uherskobrodské radnice Elen SLadká.

„V sobotu 21. května si připomínáme historickou událost – bitvu u Hrubého boru, která byla svedena mezi Jindřichem, synem krále Jiřího z Poděbrad a uherským králem Matyášem Korvínem. Samotný kopec Hrubý bor, kde se bitva udála, se nachází mezi obcemi Mistřice a Bílovice,“ konstatovala Sladká.

Před hradbami Uherského Brodu uvidí lidé drobné potyčky pěších jednotek druhé poloviny 15. století, dobývací děla, palné zbraně i historický tábor vroucí dobovým životem s autenticky vybavenými stany a komentovanými prohlídkami.

„Začneme ráno, kdy kovář rozdmýchá výheň a začne první výklad o svém řemesle. Předpokládáme, že se malí i velcí kováři zapojí a vykovají sobě podkůvku nebo hřebík. Stejně tak by měla být prezentována ostatní dobové řemesla – tesař a platnéř,“ poznamenala mluvčí města.

Městem bude znít historická hudba a nebude chybět ani výcvik pěchoty, který podrobně seznámí návštěvníky akce s taktikou a strategií pěšího polního boje druhé poloviny 15. století. Artilerie nebude zaostávat a v příkopu před hradbami proběhne výklad k vývoji palných zbraní, ukázky střelby a měla by být k vidění funkční replika jednoho z největších dobývacích kanónů, jaký se nepříliš hojně vyskytoval na velkých bojištích té doby.

Samotná bitva, čítající na sto mužů, dobývání Brodu a boj o hradby vypukne v Jelením příkopě v odpoledních hodinách (13.30 a 17.00 hodin).

„Kromě komentovaných prohlídek tábora, zbrojnice mapující vývoj pěchotní zbroje nás čeká i jedna nečekaná ukázka, a to boží soud, tehdejší církví zatracovaný a odsuzovaný a místním právem často používaný,“ dodala Sladká.

Akce je určena pro celou rodinu. Vojsko bude na louce za muzeem tábořit od pátku do neděle. Tábor bude veřejnosti otevřen především v sobotu, ale je možné oslovit strážní hlídku a požádat o individuální prohlídku, průvodce či výklad.