V Uherském Brodě slavnostně otevřeli opravenou administrativní budovu radnice, takzvanou kachlíkárnu

UHERSKÝ BROD - V Uherském Brodě slavnostně otevřeli zrekonstruovanou administrativní budovu Městského úřadu Uherský Brod - takzvanou kachlíkárnu. Serveru Zlin.cz to oznámil mluvčí města Elen Sladká.

Na opravě objektu pracovala firma přesně rok, další čtyři měsíce trvalo vybavování interiérů a dokončovací práce. Přestavba musela být velmi citlivá, protože se jedná o jeden z mála ryze funkcionalistických objektů v Uherském Brodě.

Historický čtyřpodlažní podsklepený objekt od významného brněnského architekta meziválečného období Oskara Pořísky byl postaven v letech 1938 – 1939 jako Spořitelna města Uherského Brodu. K tomuto domu náleží i novější čtyřpodlažní přístavba, provedená v podobném duchu jako objekt hlavní. Dříve budova částečně sloužila jako mateřská škola a jesle, spořitelna a městský úřad.

„Rekonstrukce se snažila co nejvíce zachovat původní podobu budovy. Byl zachován trezor, u kterého jsou ponechány historické trezorové dveře a místnost bude sloužit jako spisovna. V souladu s doporučením stavebně historického průzkumu byly zachovány původní výkladce, obnovena replika prosklené stěny hlavního vchodu, otevřena přepážková hala včetně analogie původního světlíku v podobě prosvětleného podhledu. Členění oken do náměstí je vytvořeno v souladu s dochovanými fotografiemi původní spořitelny, tedy s horními výklopnými ventilačními otvory. I návrh interiéru byl inspirován původní historickou podobou převážně v přepážkové hale – například sedačky.,“ upřesnila Sladká.

Ani půdorys budovy nebyl při rekonstrukci změněn, přistaveny byly pouze kanceláře ve třetím patře nad plochými střechami. V rámci rekonstrukce bylo zachováno propojení se sousedním objektem ve druhém patře. Nově je vestavěna do půdy domu číslo popisné 135 podkrovní zasedací místnost, která je  funkčně propojena s chodbou ve třetím patře.

Budova má pět druhů fasád (žulový obklad, keramický obklad – replika, vlnitá reliéfní fasáda, silikonová omítka, dekorativní mozaiková marmolit – sokl). Fasáda směrem na náměstí je obložena replikou původního keramického obkladu, který byl speciálně ručně výroben v Plzni. Zelený kamenný obklad spodního parteru je z žuly.

Zajímavostí budovy jsou tři rotační velkokapacitní kartotéky, které protínají dvě patra. Budou v nich uchovávány dokumenty k agendám evidence řidičů, evidence vozidel a evidence občanských průkazů a cestovních dokladů. Nový objekt je vybaven výtahem, systémy elektrické požární signalizace, elektrickým zabezpečovacím systémem a je plně klimatizován.

Do zrekonstruované budovy budou přestěhovány odbory vykonávající především státní správu, konkrétně Odbor živnostenského úřadu, Odbor správní, Odbor stavebního úřadu, Odbor životního prostředí a Odbor sociálních věcí. Bude jim sloužit 43 kanceláří, tři školicí a jednací místnosti a jedna zasedací síň.

Náklady stavby včetně projektové přípravy a speciálních rotačních kartoték byly zhruba 51 milionů korun. Interiéry stály dalších zhruba 7,7 milionu korun. Vše bylo hrazeno bez dotace, pouze z vlastních prostředků města.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x