Stojí na zlínském tržisti naproti sobě, oba se věnují produkci i prodeji biozeleniny a oba nabízejí právě stvořené kvašáky. Petr Weidenthaler z Velehradu a Josef Košař z Lukova. Oba mají početnou základnu svých nakupujících, oba také zajímavé návody na kvašáky, které „docházejí“ právě teď.
„My děláme kvašáky možná maličko jinak než jiní, rozhodně vybíráme jen čerstvé okurky velikosti nakládaček, nálev dělám z vody a mořské soli, pak už jen cibule, kopr a mrkev,“ poodhaluje tajemství svých okurek o generaci mladší Petr Weidenthaler.
„My se klidně pouštíme i do větších okurek, nezapomínáme vždy po důkladném umytí propíchnout. Hodně dbáme na koprovou vrstvu naspodu nádoby, česnek, cibule a křenový list jsou mými doporučenými ingrediencemi. Našim okurkám říkáme dámské, nehýříme totiž solí a navíc okurky do velikosti deseti centimetrů nakládáme podle lunárního kalendáře, vždy v takzvané květové dny, to je velmi důležité,“ vysvětluje své tajemství úspěchu Josef Košař.
Oba pánové navíc dodávají, že jejich okurky, byť je v pravém smyslu nepřevařují, vydrží ve sklepě v dokonalém stavu přinejmenším do Vánoc, ale i podstatně déle. Co by za ně mnozí před novoročním polednem dali…