V rámci Festivalu židovské kultury začal archeologický výzkum Nové synagogy v Holešově

HOLEŠOV - V plném proudu je v Holešově Festival židovské kultury Ha-Makom, který ve městě potrvá do 30. července. V neděli poslední červencový den se pak ještě uskuteční speciální výlet do Boskovic, server Zlin.cz o tom informovala mluvčí holešovské radnice Jana Rohanová.

Festival začal v Holešově v úterý 26. července, kdy se uskutečnil pietní akt k uctění památky 253 obětí holocaustu z Holešova a zároveň byl zahájen archeologický výzkum Nové synagogy v parčíku na náměstí Svobody.

„Tato výjimečná stavba z roku 1893 postavená holešovskou židovskou obcí podle projektu slavného vídeňského architekta Jakoba Gartnera, ve své době jedna z nejkrásnějších budov ve městě, byla zničena za nacistické okupace. Město Holešov nyní zahájilo orientační archeologický průzkum, aby bylo možné vyznačit alespoň částečný půdorys Nové synagogy a připomenout tím tuto jedinečnou památku,“ upřesnila mluvčí krajského úřadu Renata Janečková. Zlínský kraj festival podpořil a hejtman nad ním převzal záštitu.

Tradiční festival bohatým programem přibližuje formou výstav, koncertů, přednášek, tanečních a divadelních představení i minikurzů hebrejštiny bohatou židovskou kulturu. Uskuteční se i různé besedy, například na téma spolupráce mezi Českou republikou a Státem Izrael.

Festival potrvá v Holešově do soboty 30. července. V neděli 31. července pak mohou ještě zájemci vyrazit na výlet do Boskovic. Židovské město v Boskovicích patří k nejzachovalejším židovským památkám v České republice a je celé památkově chráněno jako naprosto jedinečný urbanistický celek. Cena výletu je 280 korun a každý účastník si pak ještě ze svého hradí jednotlivé vstupy na památky. Zájemci si mohou místo rezervovat v Městském informačním centru v Holešově na telefonním čísle 571 160 890.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x