FOTOGALERIE: Archeologové objevili v Uherském Brodě unikátní kožený opasek i pozdně gotický sklep

UHERSKÝ BROD - Unikátní nález objevili archeologové během výzkumu v Moravské ulici v Uherském Brodě. Serveru Zlin.cz to oznámila mluvčí města Elen Sladká.

Záchranný archeologický výzkum trval v Moravské ulici několik měsíců. Nyní se archeologové Slováckého muzea svými objevy pochlubili. Podařilo se jim zdokumentovat středověký a novověký vývoj městské parcely, která se nacházela poblíž jedné z hlavních přístupových bran do města.

„Počátky osídlení zde sahají až do 2. poloviny 13. století. V období vrcholného středověku, tedy až do závěru 15. století, zde postupně stálo několik dřevo-hliněných domů se zahloubenými suterény,“ informoval Jaroslav Bartík, archeolog Slováckého muzea. Velmi zajímavé nálezy, včetně pozůstatků do jílu vysekaných schodů a dochované výdřevy stěn z masivních kůlů a prkenných desek přinesl také jeden ze suterénů.

Za velice cenný nález pak považují archeologové pozůstatky pozdně gotického sklepa s částečně dochovaným portálem a kamenným schodištěm. „Z období raného a vrcholného novověku stojí za zmínku především torza několika pyrotechnických zařízení vyzděných buď z kamenů a cihel, nebo z nepálených kotovic. Nejméně jeden z těchto objektů můžeme s jistotou interpretovat jako zbytky vypalovací komory keramické pece,“ uvedl Bartík.

Kromě zlomků keramických nádob, zvířecích kostí a železářské strusky, které dominovaly, se podařilo zachránit i menší a vzácnější předměty z barevných kovů jako například mince, drobné špendlíky a kováníčka či mosazný mincíř. „Za unikátní můžeme bezpochyby označit nález koženého, probíjením zdobeného opasku, který představuje jeden z mála dochovaných kožených artefaktů v historickém jádru Uherského Brodu,“ dodal Bartík.

Všechny zdokumentované struktury a získané nálezy nyní zkoumají odborníci v laboratoři Slováckého muzea. Po loňském úspěchu, kdy se podařilo nalézt středověkou hračku, si tak archeologové připsali i letos významný nález.

Fotogalerie

run_function(‚hash‘,’fotogalerie-zlin-cz-list‘,’32927′,’global $wc;$wc=array();$pom=stripslashes(‚1267‘); $wc[‚id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$pom=stripslashes(‚32927‘); $wc[‚unique_id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$wc[‚function_id‘]=’fotogalerie-zlin-cz-list‘;‘,’a:0:{}‘); ?>

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x