Až do konce září lze projít kostely ve Zlínském kraji s průvodci

ZLÍNSKÝ KRAJ - Do konce září je ve Zlínském kraji možné prohlédnout si interiéry 28 kostelů, které jsou letos zařazeny do projektu Otevřené brány. V časech mimo konání bohoslužebných obřadů se zájemci mohou bezplatně v doprovodu vyškolených průvodců seznámit s historií a pozoruhodnostmi daného místa, informovala server Zlin.cz Helena Mráčková ze zlínského hejtmanství.

„Návštěvnost se nám neustále zvyšuje, což určitě souvisí s větší propagací projektu. Dobře se osvědčují letos vydané knížečky pro děti a také mapy, podle kterých lidé jednotlivé kostely cíleně navštěvují. A někdy se zase jen tak zastaví – zvláště cyklisté projíždějící kolem. Všichni jsou okouzleni gotickými freskami, ze kterých na člověka dýchá 13. a 14. století,“ prozradila Helena Kuželová, která provází o víkendech v kostele sv. Jakuba Většího v Tečovicích u Zlína. „Občas lidé říkají: Dvacet let míjíme tento kostel a netušili jsme, jak je vevnitř nádherný!“ podotkla Kuželová.

Prohlídky kostelů zařazených do projektu se uskutečňují od začátku května do konce září v různých režimech: někde je otevřeno celý týden, na jiných místech jen o víkendech či v určitých dalších dnech – tyto konkrétní provozní informace uvádějí jednotlivé farnosti na svých webových stránkách, na které odkazuje web Zlínského kraje.

„Otevřené brány jsou společným projektem Zlínského kraje, Arcibiskupství olomouckého, evangelické církve, měst, obcí a farností. Smyslem je přiblížit návštěvníkům kostelů hodnotu architektury a umění spjatého s křesťanskou tradicí a poukázat i na další atraktivní turistické cíle v okolí,“ připomenul podstatu projektu radní Zlínského kraje Ladislav Kryštof, zodpovědný za kulturu a cestovní ruch.

Projekt se ve Zlínském kraji rozvíjí od roku 2009, kdy hejtman Stanislav Mišák a olomoucký arcibiskup Jan Graubner podepsali Memorandum o spolupráci na realizaci Otevřených bran.

Letošní statistiky návštěvnosti se budou uzavírat až při celkovém vyhodnocení sezóny, tedy na podzim 2016. V roce 2015, kdy bylo otevřeno 26 kostelů, využilo možnosti prohlídek 140 676 návštěvníků (125 044 z České republiky a 15 632 ze zahraničí), což bylo o 7 513 více oproti roku 2014. V letošním roce vydalo tiskové oddělení kanceláře hejtmana Zlínského kraje obrázkovou mapu pro návštěvníky kostelů v české a anglické mutaci. Hejtmanství také vydalo kreslenou brožurku, která hravou formou seznamuje nejmenší děti s interiérem křesťanského sakrálního prostoru.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x