V Kloboukách se chystá folklorní festival Setkání muzikantů

VALAŠSKÉ KLOBOUKY – Bělokarpatské vršky se už brzy rozehrají a rozezpívají Mezinárodním hudebním a folklórním festivalem Setkání muzikantů v Bílých Karpatech, jehož 14. ročník připadá na víkend od 19. do 21. srpna. Na hudební akci pozvala prostřednictvím serveru Zlin.cz mluvčí kloboucké radnice Lenka Zvonková.

Do Valašských Klobouk přijedou v rámci třídenního hudebního svátku vystupovat bezmála dvě desítky kapel, muzik a souborů z Česka i zahraničí. Návštěvníci se mohou těšit na bohatý program sestavený z různých hudebních žánrů od vážné hudby, folku nebo rocku až po lidovou muziku v podání dechových hudeb a cimbálových muzik.

„Setkání muzikantů v Bílých Karpatech je nejen stálicí mezi tradičními akcemi v našem městě, ale je také jedním z hlavních bodů srpnového programu Klobuckého kulturního léta. Letos se těšíme na jeho čtrnáctý ročník, kdy nás čeká pestrá přehlídka folklóru, tradic, krojů i hudby. Všem muzikantům přejeme dobrou notu a všem návštěvníkům pěkné zážitky,“ pověděla Eliška Olšáková, starostka města Valašské Klobouky.

Program je zahajován tradičně v pátek, kdy jsou posluchači zváni do kostela Povýšení svatého Kříže na koncert vážné hudby. Vystoupí žáci ZUŠ Kroměříž a ZUŠ Valašské Klobouky, ale také komorní soubor Concertino a další interpreti. Rocková a folková hudba se ozve na Masarykově náměstí při večerních koncertech kapel Tabáskova partyja, F-dur Jazzband Zlín a Schelinger revival.

Sobota už bude věnována lidovému muzicírování. Dopoledne návštěvníky naladí promenádní koncert přítomných kapel a na hlavní festivalový program se mohou podívat v odpoledním bloku. „Vystoupí dechové hudby Mladik, Hradčovjanka, Fryštácká Javořina, Dúbravanka, Májovanka nebo Lanžhotčanka, folklórní soubory Váh, Vsacan nebo litevská Dainava,“ nabídl z programu Jaroslav Baloušek, ředitel Kulturního a vzdělávacího střediska Valašské Klobouky.

Během sobotního odpoledne mohou návštěvníci zavítat do sálu podnikatelského centra na košt moravských vín s cimbálovou muzikou Kaňúr s primášem Janem Fojtů. Večer čeká publikum společný koncert dechových hudeb, ohňostroj a taneční zábava s kapelou Lanžhotčanka.

Neděle nabídne dopolední koncert dechové hudby Valaška a odpolední přehlídku dechového orchestru Haná a folklorních souborů Dainava z Litvy a Kyczera z Polska.

Mezinárodní hudební a folklórní festival Setkání muzikantů v Bílých Karpatech pořádá spolek SMBK a město Valašské Klobouky.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x