Prestižní značku Regionální potravina uděluje ministerstvo zemědělství už sedmým rokem nejlepším výrobkům od malých a středních regionálních producentů ve 13 krajích Čech a Moravy.
„Ministerstvo zemědělství soutěží Regionální potravina pomáhá malým producentům z regionů. Snaží se tak ocenit a zviditelnit jejich náročnou práci a pomoci jim uspět s jejich výrobky na trhu,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka. Značka Regionální potravina se uděluje ve 13 regionech České republiky. „Každý rok ministerstvo ocení na sto nejlepších výrobků ze všech krajů. O úspěchu rozhoduje vztah výrobku k regionu, použité suroviny, senzorické vlastnosti či tradičnost nebo inovativnost,“ doplnil ministr zemědělství.
Ve Zlínském kraji bylo letos v soutěži o značku Regionální potravina hodnoceno 141 produktů od 44 výrobců. O logo soutěžily v osmi kategoriích, nejsilnější zastoupení mělo 31 výrobků z kategorie Pekařské výrobky včetně těstovin.
Značku Regionální potravina Zlínský kraj 2016 obdržely tyto výrobky:
– Zabijačková paštička, Michal Cahel, Uherské Hradiště
– Bio tvaroh, Javorník – CZ, Kysaná smetana z Valšska, Mlékárna Valašské Meziříčí
– Chléb Dožínkový, Agrodružstvo Roštění
– Izidor dort, Ludmila Podešťová, Nedašova Lhota
– Pivo Zlínský švec, polotmavý ležák, 11°
– Vizovické sušené švestky, Rudolf Jelínek, a.s.
– Pohanka s kysaným zelím a brynzou, Jospo, a.s.
Soutěž Regionální potravina je projektem ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na svém obalu. V současné době značku nosí 577 produktů ze 13 regionů Čech a Moravy. Administraci značky provádí Státní zemědělský intervenční fond. Podrobné informace o soutěži můžete najít na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.