Milovníci dobrého jídla si budou moci pochutnat na řadě specialit, například na zauzeném kachním jazyku, foie gras, vcelku pečeném býku, vyzrálém hovězím, potemníkovi na salátku, šnecích v česnekovém másle, rybách, zmrzlině z mrkve a dalších specialitách z kraje, Česka i celého světa. Brány areálu se otevřou již v sobotu 3. září úderem 10. hodiny.
Návštěvníci mohou vyzkoušet i několik druhů kávy nebo čaje, nebudou chybět ani různé druhy tuzemského i zahraničního vína, piva a destilátů. Na své si na festivalu přijdou i příznivci raw a veganské stravy. „Nabídka restaurací a regionálních vystavovatelů je tak široká, že jistě uspokojíme i ty nenáročnější gurmety,“ řekl za organizátory Garden Food Festivalu Pavel Vysloužil.
Kromě jedinečné příležitosti ochutnat to nejlepší od místních i přespolních šéfkuchařů se milovníci kvalitní gastronomie mohou během víkendu těšit i na pestrý program na hlavním Gastro Mach pódiu, které bude umístěno ve spodní části zámeckého parku. „V sobotu i v neděli na hlavním pódiu představí své kuchařské umění šéfkuchař Jan Punčochář, lidé se mohou těšit na gastronomické překvapení Markéty Hrubešové nebo na netradiční hmyzí speciality,“ představil program Pavel Vysloužil. V sobotu návštěvníci nahlédnou do světa whisky, zjistí, co všechno umí vykouzlit šikovný barista v šálku kávy nebo jaké „voňavé“ dobroty se dají vytvořit z olomouckých tvarůžků. Hlavním hostem nedělního programu pak bude šéfkuchař Zdeněk Pohlreich. Ten se kromě jiného utká v dramatickém kuchařském duelu s Přemyslem Kosem z restaurace U Johana.
Garden Food Festival je otevřený návštěvníkům všech věkových kategorií. K dispozici bude například stan interaktivního muzea vědy Pevnost poznání z Olomouce, který nabídne zábavné fyzikální pokusy s jídlem nebo různé logické úkoly. Ve frgálové manufaktuře zase bude možné vyzkoušet si výrobu pravých valašských frgálů z Velkých Karlovic. Návštěvníci mohou také využít možnosti podívat se za zvýhodněnou cenu na unikátní interaktivní výstavu Orbis Pictus Play na zlínském zámku. „Expozici mohou navštívit s třicetiprocentní slevou, a to nejen v době konání festivalu, ale po předložení vstupenky z Garden Food Festivalu až do 31. října,“ doplnila Jarmila Záhorová, ředitelka společnosti Zlínský zámek.
Návštěvníky festivalu čeká také ohlédnutí do slavné baťovské historie, a to prostřednictvím pokrmů restaurace Tomášov, které jsou inspirovány baťovským vařením, ale zde se představí se ve zcela novém, moderním pojetí.
Festival se koná v sobotu 3. září od 10.00 do 19.00 hodin a v neděli 4. září od 10.00 do 18.00 hodin. Vstupy do areálu jsou umístěny ze směru od zastávky MHD Náměstí Míru a od podchodu od autobusového nádraží.
Ceny vstupného:
Vstupné v předprodeji: 100 Kč/den (350 Kč/den s balíčkem 10 grešlí) – lze zakoupit on-line na portálu Ticketportal nebo v městském informačním centru zlínské radnice.
Vstupné na místě: 150 Kč/den (400 Kč/den s balíčkem 10 grešlí)
Děti do 140 cm zdarma.
Festivalová měna:
Jedinou platnou měnou festivalu je 1grešle = 25 Kč, která bude k prodeji na třech vyznačených místech uvnitř areálu. Jídlo, nápoje a ostatní speciality je možné zakoupit pouze za tuto měnu. Grešle nelze vrátit ani proměnit zpět za peníze.