Ve Zlíně už o víkendu vypukne první Garden Food Festival

ZLÍN - Zlínský zámecký park bude o nadcházejícím víkendu hostit první ročník gurmánského festivalu Garden Food Festival. Serveru Zlin.cz to sdělila mluvčí festivalu Kateřina Martykánová.

Milovníci dobrého jídla si budou moci pochutnat na řadě specialit, například na zauzeném kachním jazyku, foie gras, vcelku pečeném býku, vyzrálém hovězím, potemníkovi na salátku, šnecích v česnekovém másle, rybách, zmrzlině z mrkve a dalších specialitách z kraje, Česka i celého světa. Brány areálu se otevřou již v sobotu 3. září úderem 10. hodiny.

Návštěvníci mohou vyzkoušet i několik druhů kávy nebo čaje, nebudou chybět ani různé druhy tuzemského i zahraničního vína, piva a destilátů. Na své si na festivalu přijdou i příznivci raw a veganské stravy. „Nabídka restaurací a regionálních vystavovatelů je tak široká, že jistě uspokojíme i ty nenáročnější gurmety,“ řekl za organizátory Garden Food Festivalu Pavel Vysloužil.

Kromě jedinečné příležitosti ochutnat to nejlepší od místních i přespolních šéfkuchařů se milovníci kvalitní gastronomie mohou během víkendu těšit i na pestrý program na hlavním Gastro Mach pódiu, které bude umístěno ve spodní části zámeckého parku. „V sobotu i v neděli na hlavním pódiu představí své kuchařské umění šéfkuchař Jan Punčochář, lidé se mohou těšit na gastronomické překvapení Markéty Hrubešové nebo na netradiční hmyzí speciality,“ představil program Pavel Vysloužil. V sobotu návštěvníci nahlédnou do světa whisky, zjistí, co všechno umí vykouzlit šikovný barista v šálku kávy nebo jaké „voňavé“ dobroty se dají vytvořit z olomouckých tvarůžků. Hlavním hostem nedělního programu pak bude šéfkuchař Zdeněk Pohlreich. Ten se kromě jiného utká v dramatickém kuchařském duelu s Přemyslem Kosem z restaurace U Johana.

Garden Food Festival je otevřený návštěvníkům všech věkových kategorií. K dispozici bude například stan interaktivního muzea vědy Pevnost poznání z Olomouce, který nabídne zábavné fyzikální pokusy s jídlem nebo různé logické úkoly. Ve frgálové manufaktuře zase bude možné vyzkoušet si výrobu pravých valašských frgálů z Velkých Karlovic. Návštěvníci mohou také využít možnosti podívat se za zvýhodněnou cenu na unikátní interaktivní výstavu Orbis Pictus Play na zlínském zámku. „Expozici mohou navštívit s třicetiprocentní slevou, a to nejen v době konání festivalu, ale po předložení vstupenky z Garden Food Festivalu až do 31. října,“ doplnila Jarmila Záhorová, ředitelka společnosti Zlínský zámek.

Návštěvníky festivalu čeká také ohlédnutí do slavné baťovské historie, a to prostřednictvím pokrmů restaurace Tomášov, které jsou inspirovány baťovským vařením, ale zde se představí se ve zcela novém, moderním pojetí.

Festival se koná v sobotu 3. září od 10.00 do 19.00 hodin a v neděli 4. září od 10.00 do 18.00 hodin. Vstupy do areálu jsou umístěny ze směru od zastávky MHD Náměstí Míru a od podchodu od autobusového nádraží.

Ceny vstupného:
Vstupné v předprodeji: 100 Kč/den (350 Kč/den s balíčkem 10 grešlí) – lze zakoupit on-line na portálu Ticketportal nebo v městském informačním centru zlínské radnice.
Vstupné na místě: 150 Kč/den (400 Kč/den s balíčkem 10 grešlí)
Děti do 140 cm zdarma.

Festivalová měna:
Jedinou platnou měnou festivalu je 1grešle = 25 Kč, která bude k prodeji na třech vyznačených místech uvnitř areálu. Jídlo, nápoje a ostatní speciality je možné zakoupit pouze za tuto měnu. Grešle nelze vrátit ani proměnit zpět za peníze.