Návštěvnost prvního Garden Food Festivalu předčila očekávání, dorazilo na 10 tisíc lidí

ZLÍN - Na 10 tisíc milovníků dobrého jídla a pití si nenechalo ujít vůbec první ročník Garden Food Festivalu ve Zlíně. Návštěvnost předčila očekávání organizátorů, serveru Zlin.cz to řekla za pořadatele Kateřina Martykánová.

Dvoudenní festival lákal na mimořádné gastronomické lahůdky i osvědčenou klasiku, ale i hvězdné hosty a napínavé kuchařské souboje. Lidé mohli ochutnávat z nabídky více než padesáti restaurací a regionálních vystavovatelů.

„Zájem lidí nás příjemně překvapil a předčil naše očekávání. Jsme rádi, že se nám ve Zlíně podařilo uspořádat akci, která zde dosud chyběla. Rádi bychom se zařadili do kalendáře významných akcí města i v dalších letech,“ uvedl jeden z pořadatelů Pavel Vysloužil.

Velká návštěvnost potěšila nejen organizátory, ale také zástupce restaurací a regionální producenty. Pro návštěvníky uvařily jak tradiční, tak méně známé restaurace ze Zlína a okolí i z dalších koutů Česka, nechyběly i kuchyně zahraniční. Největší zájem bylo o maso z mladého stočtyřicetikilového býka rožněného vcelku, speciality indické kuchyně, ústřice nebo třeba hmyzí speciality, burgery na všechny možné způsoby, ale také domácí šunku a klobásky či tvarůžkové delikatesy.

Nejlepší restaurací se podle hlasování návštěvníků stal zlínský podnik U Johana, následovaný olomouckým Lobsterem a Spa hotelem Lanterna z Velkých Karlovic.

Šéfkuchař vítězné restaurace Přemysl Kos se také utkal v kuchařském duelu se Zdeňkem Pohlreichem. Známého televizního šéfkuchaře porazil při přípravě tří pokrmů v časovém limitu 30 minut. V sobotním souboji mezi zdravou a klasickou kuchyní se porota nedokázala shodnout na jednoznačném vítězi a klání tak skončilo remízou.

Festival si nenechala ujít řada významných hostů, například známý šéfkuchař Jan Punčochář nebo herečka a autorka kuchařek Markéta Hrubešová.