Letošní 8. ročník se bude konat o víkendu 1. a 2. října a opět nabídne ochutnávky (nejen) valašských specialit na více jak deseti místech v karlovickém údolí Léskové, mezinárodní farmářský trh, soutěž o nejlepší frgál a nejlepší klobásu a další doprovodné programy. Nebudou chybět ani populární galavečeře pro náročné gurmány ve Spa hotelu Lanterna, při nichž ve Velkých Karlovicích každoročně hostují kuchařské osobnosti s michelinskou hvězdou.
Letošním hvězdným hostem, který se ujme sobotní Michelinské galavečeře a nedělního Michelinského oběda, bude šéfkuchař maďarské restaurace Borkonyha Ákos Sárközi.
„Michelinské galavečeře u nás bývají pravidelně vyprodané, hosté velmi vítají tuto příležitost poznat um michelinských kuchařů, za nimiž by jinak museli cestovat stovky kilometrů. Již u nás hostovali michelinští kuchaři z Itálie, Maďarska i České republiky, loni hosty nadchl historicky první český držitel michelinské hvězdy Pavel Pospíšil, žijící v Německu. Budapešťská Borkonyha, propojující v sobě prvky francouzského ležérního stylu a moderní rodinné restaurace, je jednou z pouhých pěti v Maďarsku, která se může pyšnit michelinskou hvězdou. Velmi si zakládá na snoubení pokrmů se špičkovými maďarskými víny, což při degustaci ve Velkých Karlovicích slibuje opravdu skvělý zážitek,“ podotkl Tomáš Blabla, ředitel Karlovského gastrofestivalu a zároveň Resortu Valachy, který je hlavním pořadatelem.
Letos navíc do Velkých Karlovic nezamíří jen jeden michelinský šéfkuchař, jako v minulosti, ale rovnou dva. Zpestřením bude účast nového českého Michelina, šéfkuchaře pražské restaurace Field Radka Kašpárka, který se představí v neděli při své kuchařské show a jeho pokrmy tak bude moci ochutnat široká veřejnost.
„Nově je navíc letos do programu zařazena ještě další galavečeře speciálního hosta jako pomyslný předkrm gastrofestivalu. Těsně před hlavním víkendovým programem, ve středu 28. a pátek 30. září, se ve Spa hotelu Lanterna uskuteční degustační večer s Pavlem Sapíkem, šéfkuchařem pražské Terasy U Zlaté studně, která se honosí řadou ocenění, mimo jiné Nejlepší restaurace ČR roku 2015 dle Tripadvisoru,“ doplnila Martina Žáčková.
S výjimkou galavečeří je vstup na program Karlovského gastrofestivalu zdarma, což je mezi jinými gastro akcemi v České republice výjimkou. Hosté se mezi gastro zastávkami mohou projít po cyklostezce Bečva nebo svézt vláčkem, koňským povozem či historickým autobusem.
Kromě nabídky specialit bude opět na Karlovském gastrofestivalu i mezinárodní farmářský trh za účasti producentů nejen z ČR, ale například i Slovenska či Maďarska. Vrcholem bývá nedělní soutěž o nejlepší frgál, při níž porotci i návštěvníci každoročně ochutnávají a hodnotí desítky těchto typických valašských koláčů od profesionálů i domácích pekařek.
Návštěvníci se mohou těšit i na kuchařské show, soutěž o nejlepší klobásu, řemeslný jarmark, posezení s cimbálovými muzikami, zábavu a atrakce pro děti, barmanské večery či jedinečnou frgálovou manufakturu, kde si mohou děti i dospělí pod vedením profesionálních pekařek sami vyzkoušet výrobu valašských frgálů.