Profíci i amatéři se mohou v rámci Karlovského gastrofestivalu zúčastnit soutěže o nejlepší klobásu i frgál

VELKÉ KARLOVICE - Už jen dva týdny zbývá do zahájení dalšího ročníku Karlovského gastrofestivalu ve Velkých Karlovicích a pořadatelé akce vyzývají amatérské i profesionální kuchaře, aby se včas přihlásili do soutěže o nejlepší klobásu a také nejlepší frgál, serveru Zlin.cz to řekla mluvčí Resortu Valachy Martina Žáčková.

V pořadí osmý ročník Karlovského gastrofestivalu se uskuteční 1. a 2. října. „Soutěž o nejlepší klobásu se v rámci festivalu letos koná potřetí, uskuteční se v sobotu 1. října. Mohou se jí zúčastnit profesionální řezníci i amatéři – podmínkou je dodat čtyři kusy klobásy do 29. září do Penzionu Pod Pralesem. Vzorky při sobotní soutěži posoudí porota, ochutnávat budou moci během odpoledne i návštěvníci,“ upřesnila Žáčková.

Soutěž o nejlepší valašský frgál bude na programu na závěr Karlovského gastrofestivalu v neděli 2. října. „Zapojit se do ní může každý, kdo přiveze svůj koláč do 13.30 hodin do místa konání, ke Gril srubu Razula. Začátek soutěže se letos posouvá z 12.00 na 14.00 hodin, aby pekařky měly více času v dopoledních hodinách svůj frgál připravit a přivézt do Velkých Karlovic,“ doplnila Žáčková.

V hlavní kategorii porota hodnotí koláče, které jsou vyrobeny v souladu s ochranou Evropské unie platnou od roku 2013, tedy mají zhruba 30 centimetrů v průměru, váží 600 gramů, mají jednodruhovou náplň a byly vyrobeny na území Valašska. Kdo pochází odjinud nebo chce předvést svůj um upečením koláče netradičního tvaru či velikosti, můžete se zapojit do zvláštní kategorie pro kuriózní a jiné další koláče, kde vítěze vybírají návštěvníci.

Soutěž frgálů se tradičně těší velkému zájmu pekařek a pekařů, jen loni porota hodnotila sedm desítek frgálů. Vítězem se stal muž – Zdeněk Filák z Francovy Lhoty.

Karlovský gastrofestival se za dobu své existence zařadil mezi nejnavštěvovanější gastro akce v zemi. Nabízí ochutnávky specialit kuchařů (nejen) místních hotelů, penzionů a restaurací, ale také bohatý doprovodný program – mezinárodní farmářský trh, kuchařské show, posezení s muzikami, zábavu pro děti či frgálovou manufakturu s možností zkusit si výrobu frgálů. Uskuteční se i tradiční Michelinská galavečeře a Michelinský oběd, letos v podání hostujícího michelinského šéfkuchaře Ákose Sárköziho z maďarské restaurace Borkonyha.