VIDEO: Herec Libíček bude mít pamětní desku v rodném Zlíně

ZLÍN – Zlín v sobotu odhalí pamětní desku herce Jana Libíčka, který se narodil ve Zlíně a zemřel v sedmdesátých letech. Koncem září by se dožil 85. narozenin, sdělila serveru Zlin.cz Irena Orságová ze zlínského magistrátu.

Pamětní deska bude v ulici Zálešná III u Libíčkova rodného domu číslo 1140. V 15:00 ji odhalí hercův přítel a režisér Václav Vorlíček. „Jan Libíček byl famózní herec. Jeho filmové postavy, které můžeme pravidelně vídat na televizních obrazovkách, potvrzují, že ani po více než čtyřiceti letech po jeho odchodu nemáme za herce tohoto typu náhradu. Je nám velkou ctí, že pamětní desku odhalí jeho přítel Václav Vorlíček, který jej obsadil do řady svých úspěšných filmů,“ uvedl jeden z organizátorů Josef Petrů.

Video

Jan Libíček se narodil 28. září 1931 do rodiny úředníka Baťových závodů ve Zlíně. Na otcovo přání se vyučil strojním zámečníkem, ale řemeslem se živil jen krátce. Už na škole se věnoval divadlu a hrál ve Studiu divadla pracujících. Později studoval na DAMU, avšak studium nedokončil. Zlomovým rokem v herecké dráze byl rok 1963, kdy se angažoval do Divadla Na zábradlí. Na scéně našel široké uplatnění především v absurdních dramatech.

Sehrál také na 60 rolí ve filmu a patřil k nejvíce obsazovaným hercům zlaté éry české kinematografie. Hrál ve filmech různých žánrů, například v Kdo chce zabít Jessii, Konec agenta W4C, Pane, Vy jste vdova, Dívka na koštěti, Zabil jsem Einsteina, pánové, Čtyři vraždy stačí, drahoušku, Slaměný klobouk, Šest medvědů s Cibulkou, Noc na Karlštejně, ale také Světáci nebo Tři oříšky pro Popelku. Herec zemřel při práci při natáčené scény na Vltavě pro film Jak utopit doktora Mráčka. Zemřel 24. května 1974 ve věku nedožitých 43 let.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x