Zlínský kraj vypracuje studii na obnovu dětských dopravních hřišť

ZLÍNSKÝ KRAJ – Studii na obnovu dětských dopravních hřišť nechá zpracovat Zlíský kraj. Cílem bude zmapovat a vyhodnotit stávající stav hřišť s návrhem na jejich rekonstrukci, sdělil serveru Zlin.cz Jan Vandík z tiskového střediska krajského úřadu.

Studie bude obsahovat i časový harmonogram a odhady finančních nákladů. „Zpracovaná studie bude výchozím nástrojem k nastavení systémového řešení dané problematiky tak, aby v pěti letech byla stávající dopravní hřiště zrekonstruovaná a odpovídala současným potřebám výuky dopravní výchovy. Kromě toho bude obsahovat i návrh na eventuální rozšíření jejich sítě do dalších míst,“ uvedl krajský radní pro dopravu Jaroslav Kučera.

V kraji se nyní využívá deset dětských dopravních hřišť, a to ve Zlíně-Malenovicích, v Rožnově pod Radhoštěm, Vsetíně, Loukově, Valašském Meziříčí, Otrokovicích, Kroměříži, Uherském Brodě, Uherském Hradišti a Strání. „Hřiště se nespecializují pouze na povinné školní vzdělávání, ale slouží také jako cíl volnočasových aktivit pro širokou veřejnost,“ doplnil Vandík.

Dětská hřiště hromadně vznikala před rokem 1989. „Z tohoto pohledu jsou tudíž až na výjimky techniky i hmotně zastaralá a jejich stav včetně zázemí neodpovídá potřebě současného vzdělávání dětí. Celková údržba se soustřeďuje pouze na nejnutnější opravy, které jsou nezbytné pro zachování stávajícího provozu,“ řekl Vandík.

Podle něj tak nastal čas na generální opravy a případné rozšíření spojené s výměnou asfaltového povrchu a dalších prvků tak, aby hřiště byla plně funkční. „V poslední době se na nás začínají obracet zástupci měst, která jsou zřizovateli dětských dopravních hřišť, se žádostmi o případnou spoluúčast při financování těchto nákladných oprav. Oficiální žádost podalo Valašské Meziříčí, které plánuje revitalizaci v příštím roce, a komunikujeme i s Uherským Brodem. Zároveň jsme jednali s Holešovem o výstavbě nového hřiště,“ dodal Kučera.

V současnosti dává kraj peníze na aktivity související s dopravní výchovou dětí a na dopravní soutěže a údržbu, ročně je to 775 tisíc korun.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x