Uherský Brod bude mít svou první zcela bezbariérovou školu

UHERSKÝ BROD - Uherský Brod se rozhodl investovat prostředky do projektu, díky kterému ve městě vznikne vůbec první zcela bezbariérová škola. Serveru Zlin.cz to řekla mluvčí města Elen Sladká.

Bezbariérovou školou se stane ZŠ Na Výsluní, zastupitelé už investiční záměr schválili. „Investiční záměr byl předložen na základě možnosti získat dotace z Integrovaného regionálního operačního programu,“ vysvětlila Sladká.

Základní škola Na Výsluní byla k tomuto účelu vybrána proto, že je školou s nejnovější budovou a stavěnou pro potřeby školy. Budova má široké chodby a tři stejné učebnové pavilony vzájemně propojené spojovacími krčky na úrovni prostředního podlaží přes vstupní pavilon. V každém učebnovém pavilonu je samostatné schodiště propojující tři podlaží, v jednom pavilonu je umístěna tělocvična na vyvýšeném podlaží o 1,5 metru a v druhém podlaží je po dvouramenném schodišti přístupná jídelna.

Ve škole zatím nejsou bezbariérové sociální zařízení, ty byly vybudovány pouze v prostorách školy užívaných Základní školou praktickou a speciální. „Po úpravách by všechna podlaží učebnových pavilonů školy byla zpřístupněna osobám tělesně postiženým dvěma přistavěnými výtahy a v pavilonu s tělocvičnou a jídelnou by bezbariérovost zajišťovala jedna svislá plošina,“ konstatovala Sladká.

Společný výtah je navrhován pro pavilony D a E u spojovacího krčku. Počítá se i s úpravou šaten na skladovací prostory. Vyrovnávací schodiště ve spojovacím krčku do pavilonu s tělocvičnou bude nahrazeno dvěma bezbariérovými rampami. U šaten tělocvičny bude vybudována společná bezbariérová sprcha se sociálním zařízením. Upraveny budou i šířky vstupních dveří a vstupy do budovy. Pro zrakově postižené se počítá s úpravami vnitřního schodiště a doplněním označení prosklených dveří.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x