Pořadatelé rekordní účast nečekali. „Už loni jsme považovali návštěvnost za těžko překonatelnou a letošní údaj zase předčil naše očekávání. Zájem lidí ještě umocnilo krásné počasí. I přes tak velký nápor se nám podařilo nabídnout hostům vyšší komfort a pohodovější zážitek, protože jsme po loňsku ještě posílili parkování, kyvadlovou dopravu v údolí, počet krytých míst s posezením i stánků s nabídnou ochutnávek a krajových produktů,“ uvedl Tomáš Blabla, ředitel Karlovského gastrofestivalu a Resortu Valachy jako hlavního pořadatele.
Podle něj byly díky bohatší nabídce minimální fronty. „Nezaznamenali jsme ani žádný problém v dopravě, parkování nebo organizaci,“ dodal Blabla. Pořadatelé na festival nevybírají vstupné. Podle analýzy přijelo nejvíce lidí ze Zlínského kraje, a to 35 procent. Dalších 29 procent bylo z Moravskoslezského kraje.
Téměř 15 procent návštěvníků se zdrželo ve Velkých Karlovicích po celý víkend. „Překvapil nás mimořádně vysoký podíl hostů ze Slovenska. Slováci to k nám mají blízko. Například ze Žiliny je to jen hodinu autem, navíc je pro ně výhodný kurz,“ doplnil Blabla.
Festival nabízel ochutnávky specialit na 13 zastávkách u hotelů a penzionů rozesetých v 3,5 kilometru dlouhém karlovickém údolí Léskové. Nechyběl ani oblíbený farmářský trh s regionálními produkty v sedmi desítkách stánků, ale ani řemeslný jarmark se 130 prodejci. Velký ohlas měla i nová sekce street food s ochutnávkou šneků, hmyzu a podobně. Vyprodané byly nejen ubytovací kapacity ve Velkých Karlovicích, ale také ve většině zařízení v okruhu 20 kilometrů. „Největší zájem byl tradičně o valašské frgály, kterých se prodalo na 6 000,“ poznamenal Blabla.