Školy na Slovácku čeká modernizace za téměř 91 milionů korun

UHERSKOHRADIŠŤSKO - Krajská rada schválila investice do škol za více než čtvrt miliardy korun, částka téměř 91 milionů korun pomůže s modernizací škol na Slovácku. Serveru Zlin.cz to řekla mluvčí kraje Renata Janečková.

Na Uherskohradišťsku podpoří kraj opravu čtyř škol, a to v Uherském Hradišti, Uherském Brodě a Starém Městě. Dohromady zde bude proinvestováno 90,925 milionu korun.

Největší částka poputuje na opravy Středního odborného učiliště Uherský Brod. Zde se chystají vybudovat univerzální sportovní areál pro mimoškolní aktivity žáků školy i domova mládeže. Stávající hřiště vedle domova mládeže je v havarijním stavu, a proto zde bude postavena nová hrací plocha, která umožní multifunkční využití sportoviště pro košíkovou, kopanou, volejbal a podobně. Hřiště bude vybaveno odpovídajícím sportovním zařízením. Předpokládaný termín realizace je červen 2017 až srpen 2018 a celkové náklady jsou 8,3 milionu korun. Na uherskobrodském učilišti budou zároveň pořízeny stroje a učební pomůcky pro odborný výcvik žáků v oborech Klempíř, Tesař, Podlahář, Instalatér, Zedník, Pekař, Opravář zemědělských strojů, Zahradník a Mechanik opravář motorových vozidel. Zmodernizováno bude také svařovací centrum pro obory Opravář zemědělských strojů a Opravářské práce. Tyto práce potrvají od července 2017 do listopadu následujícího roku a přijdou na 43,682 milionu korun.

V Uherském Brodě čeká modernizaci také Gymnázium J. A. Komenského. Na této škole budou zrekonstruovány laboratoře a učebny fyziky. „Stavební úpravy a dodávky vybavení zajistí moderní pracovní prostory pro výuku fyziky včetně laboratoře. Součástí akce je i vybudování výtahu, který umožní bezbariérový přístup k učebnám v budově školy. Stavební ruch tu začne v červnu příštího roku a potrvá do srpna téhož roku. Půjde o investici za 6,995 milionu korun,“ konstatovala Janečková.

Další peníze budou směřovat na Gymnázium Uherské Hradiště. Zde budou rekonstruovány laboratoře pro přírodovědné předměty (chemie, biologie, fyzika) a sklad chemikálií. V novém vybavení nebudou chybět ani odborné přístroje a demonstrační soupravy. Stavba potrvá na škole od července 2017 do prosinec 2017. Práce vyjdou na 6,842 milionu korun.

Krajské dotace se dočká také Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město, kde bude firma modernizovat strojírenské dílny, sloužící pro odborný výcvik žáků. Nakoupeny budou nové stroje a technologie, například konvenční soustruhy a frézky, CNC soustružnická a frézovací obráběcí centra nebo strojní svěráky. Kromě toho budou v dílnách položeny nové lité podlahy pro bezpečné ukotvení pořízených stojů. Předpokládaný termín realizace je květen 2017 až srpen 2017 a vše by mělo přijít na 25,106 milionu korun.

 

--> --> --> --> -->