Houbaři ještě nespí. Karel má žampiony pěkně doma

SPYTIHNĚV - V trojobalu smažené, na cibulce a na domácím sádle pečené, anebo snad pěkně do omáčky či pod maso? Jak je libo. Fámy o tom, že houbařská sezóna je dávno pasé, Karel Ventúra ze Spytihněvi nebere vážně. Jeho zahrada i pole se teď bělají, jako by napadl první sníh.

Při prvních krocích do mírně rozmáčeného terénu uvidíte za domem přímo u hlavní silnice mezi Spytihněví a Napajedly to, co vídává kromě pána domu málokdo.

„Tady mám žampiony a tady, jak vidíte, se klubou pěkné pýchavky. Žampionů jsou stovky a bude jich ještě víc, je přímo ideální počasí, vlhkost akorát, teplo na tuhle roční dobu taky, tak můžu přemýšlet, jak je zpracuju.

Kromě kuchyňského využití popsaného shora je prý dobré houby omýt a pěkně uložit do speciálních krabiček, důkladně zabalit a uložit do chladu, přičemž mrazák je jen jednou z variant.

Hub je takový přebytek, že si pan „pěstitel“ přímo pochvaloval, jak mohl obdarovat hasiče. Ti mu sem přijeli pomoci vytáhnout jeho malotraktor, který skončil při jízdě a orbě nešťastně přímo pod srázem v chladné řece Moravě.

„Naštěstí jsem za kamarádem, který tam s ním sjel, skočil a pomohl mu dostat se na břeh. Nedej bože, že by ho unesl proud, taky už nemusel být mezi živými,“ popisuje mnohem dramatičtější chvíle než říjnové „žampionobraní“ pan Ventúra.