Kraj podporuje valašskomeziříčskou hvězdárnu ve snaze získat statut výzkumného pracoviště

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Krajští radní schválili podání žádosti Hvězdárny Valašské Meziříčí o získání statutu výzkumné instituce. Serveru Zlin.cz to sdělila mluvčí krajského úřadu Renata Janečková.

„Příspěvková organizace Hvězdárna Valašské Meziříčí nás coby zřizovatele požádala, abychom Radě pro výzkum, vývoj a inovace při Úřadu vlády České republiky adresovali žádost o přijetí na takzvaný Seznam výzkumných institucí. Bude-li po prozkoumání rozsahu a charakteru výzkumné činnosti Radou pro výzkum naše hvězdárna přijata a uznána výzkumnou institucí, může se ucházet o granty na výzkumnou činnost, jinak tato skutečnost hvězdárnu ani Zlínský kraj k ničemu nezavazuje. Na základě procesních postupů je nezbytné, aby žádost podal kraj jako zřizovatel,“ vysvětlil radní pro kulturu Ladislav Kryštof.

Hvězdárna provádí mimo jiné základní nebo aplikovaný výzkum a další odborné aktivity v oborech přírodních, technických a společenských věd. Šíří jejich výsledky prostřednictvím výuky formou vzdělávacích a osvětových akcí a programů. „Výsledky své výzkumné činnosti předáváme všem věkovým kategoriím například i prostřednictvím experimentálně zaměřených edukačních programů pro děti, mládež, ale i pro odbornou a širokou veřejnost. Být v seznamu výzkumných institucí není jen prestižní záležitostí, ale především možností k dalšímu prohloubení spolupráce s výzkumnými a vzdělávacími institucemi doma i v zahraničí,“ dodal Libor Lenža, ředitel Hvězdárny Valašské Meziříčí.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x