Cena Pro Amicis Musae letos zamířila do Kroměříže

KROMĚŘÍŽ - V Kroměříži udělili představitelé Zlínského kraje ocenění Pro Amicis Musae (Přátelům múz) za významný, dlouhodobý a podstatný přínos kulturnímu rozvoji regionu Evě Novákové, a sice za její celoživotní zásluhy v oblasti kultury Zlínského kraje, zejména za realizaci zápisu Arcibiskupského zámku a zahrad na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Serveru Zlin.cz to oznámila mluvčí hejtmanství Renata Janečková.

Slavnostního ceremoniálu se za krajskou radu zúčastnili náměstek hejtmana Lubomír Nečas a radní pro kulturu Ladislav Kryštof. „Ocenění je udělováno každoročně, zpravidla jednomu kandidátovi, a to již od roku 2005, kdy navázalo na podobně koncipovanou cenu. S oceněním se pojí finanční odměna 50 tisíc korun a výtvarný artefakt,“ sdělil radní Ladislav Kryštof.

Odbor kultury a památkové péče Krajského úřadu Zlínského kraje letos obdržel 12 nominací, mezi nimiž byli: akademický sochař Jan Ambrůz, hudebnice a pedagožka Růžena Děcká (nominována 2x), folkloristka, publicistka a vedoucí Odboru kultury a památkové péče krajského úřadu Romana Habartová, výtvarnice Kornelie Němečková, předsedkyně Klubu UNESCO v Kroměříži Eva Nováková, filmový historik Jiří Novotný, dlouholetý ředitel Muzea J. A. Komenského v Uherském Brodě Pavel Popelka, historička Slováckého muzea v Uherském Hradišti Blanka Rašticová, hudebník František Segrado, předsedkyně Občanského sdružení pro záchranu barokního hřbitova ve Střílkách Marie Skřítková a ředitelka územního odborného pracoviště Národního památkového ústavu v Kroměříži Jana Spathová. Jednotlivé nominace posoudila kulturní komise Rady Zlínského kraje a navrhla k ocenění Evu Novákovou. Tento návrh následně schválila krajská rada.

Eva Nováková se narodila ve slovenském Martině, ale téměř celý život žije v Kroměříži. Vystudovala lékařskou fakultu v Olomouci a v oboru pracovala do roku 1990, kdy se stala poslankyní Federálního shromáždění, po dvou letech členkou Poslanecké sněmovny a v roce 1996 byla zvolena na dva roky do Senátu Parlamentu České republiky. V letech 1998 až 2002 působila jako zastupitelka a místostarostka Kroměříže. Podílela se na zápisu Arcibiskupského zámku a zahrad v Kroměříži na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Po založení Klubu UNESCO v roce 1991 pomáhala při navazování kontaktů s odborníky z Prahy a z dalších měst s památkami na seznamu UNESCO. Od roku 1996 pracovala jako místopředsedkyně klubu, v roce 2004 se stala jeho předsedkyní. Právě ona byla za Klub UNESCO hlavní organizátorkou celostátních konferencí při příležitosti významných výročí, nejrůznějších akcí, výstav, angažuje se v přípravě každoročního festivalu Hudba v zahradách a zámku. Nominaci zaslala ředitelka kroměřížského Domu kultury a zastupitelka Zlínského kraje Daniela Hebnarová.

V minulých letech ocenění Pro Amicis Musae získali Karel Pavlištík, Pavel Hejcman, Mojmír Trávníček, Josef Jančář, Otmar Oliva, Helena Chybová, Jiří Severin, Eva Urbachová, Josef Holcman, Václav Maňas ml., Jiří Jilík, Vlasta Grycová a Věra Kovářů.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x