„My jsme šli s klukama jen tak na vycházku, jsme z Lukova a to tu tedy musejí být luka a louky úplně nejlepší. Tady na této rostly ještě před pár hodinami mezi novými domy nádherné vysoké bedly, ale někdo nás předešel. Zůstaly parádní žampiony, i tak jde o listopadový úlovek, který má svou cenu,“ směje se paní Lucie.
Kluci si na zázračnou lukovskou louku možná skočí ještě jednou, než přijdou avizované mrazy. „Naše mamka je vynikající kuchařka a tak by mohla připravit třeba smažené žampiony,“ myslí si oba šikovní houbařští znalci.
Jasno má také nestor lukovských houbařů Rudolf Pavlíček.
„Ještě teď naposledy, kdy jsem se vydal do lesa, jsem přinesl čtyři krásné pravé hřiby, ale známí, kteří vyrazili o něco dříve, nesli plný košík, ještě to nevzdáváme. Letos rostly praváky zhruba měsíc, jak já říkám, v srpnu i na betonu, teď už je každý nález opravdu vzácný, nezapomínejme, že už máme v kalendáři listopad,“ upozorňuje na dlouhou houbařskou sezónu osvědčený hledač a znalec.