V Brodě začal Týden židovské kultury

UHERSKÝ BROD - V Uherském Brodě začal Týden židovské kultury, který přinese řadu přednášek, výstav, ale i košer večeři. Serveru Zlin.cz to sdělila mluvčí města Elen Sladká.

V úterý 15. listopadu si mohou zájemci zajít do Nízkoprahového zařízení pro děti a mládež Větrník, kde bude od 19.00 hodin připravena projekce filmu Zlodějka knih. Snímek vypráví příběh Liesel, která se během druhé světové války dostane do pěstounské rodiny Hanse Hubermanna a jeho ženy Rosy, aby zde začala nový život. Spolužáci si z ní utahují, protože neumí pořádně číst. Liesel je odhodlaná situaci změnit a rozhodne se za pomocí svého nového otce podrobně prostudovat svoji první knihu, Hrobníkovu příručku, kterou si tajně odnesla z pohřbu svého bratra. Dobu plnou utrpení a strádání pak s dalšími novými přáteli překonáví pomocí knih, které nejen pro sebe Liesel krade v knihovně místního starosty. A postupně se naučí vážit si nejen síly slov, ale i moci nad nimi. Vstup na promítání je zdarma.

Ve středu 16. listopadu pak kino Máj připravilo na dopoledne promítání filmu Démanty noci pro žáky základních a středních škol. Do Týdne židovské kultury se ve čtvrtek 17. listopadu zapojí i literárně – poetická kavárna Ulité Kafé, kde se od 18.00 hodin uskuteční košer večeře pod vedením Zuzany Schreiberové. Vstup je opět zdarma. „V pátek bude na programu bezplatná odborná přednáška Karla Hrdličky Krása a taje hebrejského jazyka a písma, která se bude konat od 17.30 hodin v Knihkupectví U Pelikána a v sobotu se pak lidé mohou zúčastnit besedy s Dagmar Lieblovou, která přežila holocaust. Beseda bude v Muzeu J. A. Komenského a začne v 16.00 hodin,“ doplnila Sladká.

Týden židovské kultury v Uherském Brodě se koná pod záštitou Federací židovských obcí v ČR. Židovské osídlení v okolí Uherského Brodu je doloženo v druhé polovině 15. století (snad již roku 1470) na předměstí jihovýchodně od centra samotného města. Počet obyvatel židovské komunity se v Uherském Brodě postupně zvyšoval. Maxima dosáhl v roce 1857, kdy zde žilo 1068 Židů. Za druhé světové války, v roce 1943, byla celá komunita násilně vysídlena a deportována do vyhlazovacích táborů.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x