Výzkum ukázal, že ve Zlínském kraji se žije průměrně

ZLÍNSKÝ KRAJ - Ve Zlínském kraji se podle výzkumu Místo pro lepší život žije průměrně. V konkurenci 14 krajů se Zlínský umístil na sedmém místě, serveru Zlin.cz to za pořadatele výzkumu uvedl jakub Splavec.

Výzkum posuzuje život v jednotlivých krajích podle mnoha kritérií, například jak se zde dá sehnat práce, jaké kraj nabízí kulturní či společenské vyžití, jak je na tom zdravotní a sociální péče, úroveň vzdělání, péče o děti nebo jak je na tom ten který region z hlediska bezpečnosti. Nejlépe dopadla Praha, na druhém místě skončil Pardubický kraj a na třetím Plzeňský. Lépe než ve Zlínském kraji se žije ještě v Jihočeském, Královéhradeckém a Karlovarském kraji.

„V rámci jednotlivých kritérií dopadl Zlínský kraj nejlépe v souvislosti s ekologií a životním prostředím a pak ohledně volnočasových aktivit a turismu. V obou těchto oblastech se v rámci republiky umístil na čtvrtém místě. Slabinou Zlínského kraje pak bylo kritérium týkající se občanské společnosti a tolerance, ve kterém se kraj umístil na 12. místě, a rozvoj infrastruktury – zde skončil Zlínský kraj na 11. pozici,“ upřesnil Splavec. Podprůměrně byla ve Zlínském kraji hodnocena také práce a zdravotní a sociální síť.

Unikátní projekt Místo pro život srovnává životní podmínky obyvatel ve všech krajích České republiky. Vyhodnocuje jejich úroveň, sleduje je v dlouhodobém horizontu a snaží se iniciovat společenskou diskusi o hodnotách, které obyvatelé České republiky vyznávají. Kraje se hodnotí z pohledu desítky kritérií, která jsou rozdělena do následujících osmi oblastí: ekologie a životní prostředí, zdravotnictví a sociální sféra, péče o děti a vzdělávání, pracovní podmínky a kupní síla, volnočasové aktivity a turismus, rozvoj infrastruktury, bezpečnost, občanská společnost a tolerantnost. Princip hodnocení se opírá o tři hlavní pilíře. Objektivní kritéria získaná z nezávislých zdrojů, názory kolegia a průzkum prováděný mezi 1 400 obyvateli všech regionů.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x