Dopravní hřiště v Brodě se dočká rozšíření

UHERSKÝ BROD - Uherskobrodští zastupitelé schválili záměr vybudovat prostorný areál dopravního hřiště. Hřiště bude na stejném místě jako dosud, prostor ale bude rozšířen, serveru Zlin.cz to sdělila mluvčí města Elen Sladká.

Současné dopravní hřiště v Brodě je příliš malé, takže do výuky například nelze kvůli bezpečnosti zapojit celou třídu. „Chceme vybudovat areál, který nejen umožní výuku dopravních situací na větším, a tedy bezpečnějším prostoru, ale zároveň umožní, aby areál mohly využít k odpočinku rodiny s dětmi. Tím by se propojila výuková část s možností trávení volného času pro celou rodinu,“ vysvětlila Sladká.

V plánu je zachování stávajícího dopravního hřiště tak, aby byly využity již zbudované zpevněné části. Jeho plocha se však rozšíří, což umožní bezpečnější pohyb na ploše i pro více dětí současně. Plochy s živičným povrchem budou sloužit jako komunikace. Ze zámkové dlažby budou vybudovány chodníky, cyklostezka bude provedena ze zámkové, barevně odlišné dlažby. V komunikacích se osadí ostrůvky, nově bude umístěn také železniční přejezd s výstražnou světelnou signalizací a zabezpečením přejezdu. Doplněno bude vodorovné i svislé dopravní značení.

V části rozšíření je navržena také plocha využívaná jako bike park. Ten bude doplněn o hřiště s herními prvky a pískovištěm. Kolem dětského hřiště vznikne prostor pro jízdu na odrážedlech, případně pro výuku jízdy na kole. Svah navazující na dětské hřiště poslouží k vybudování tunelu na prolézání, instalaci slaňovací plošiny a svahové skluzavky. Měly by tu být i nové fitness prvky. Zajímavým prvkem na stezce pro cyklisty bude dřevěný můstek přes komunikaci se suchým potokem.

„Vzhledem k vysokým celkovým nákladům je možné rozdělit realizaci na dvě etapy. V I. etapě vybudujeme zpevněné plochy, dopravní značení, mobiliář, vegetační úpravy, světelnou signalizace křižovatky a zabezpečení železničního přejezdu. Cena této etapy by byla asi 3,7 milionu korun. Ve II. etapě by se doplnilo dětské hřiště, bike park a lávka se suchým potokem. Náklady na tuto etapu jsou odhadovány na 1,8 milionu korun,“ dodala Sladká.

Město Uherský Brod by chtělo využít možnosti financování rozšíření dětského dopravního hřiště formou dotací v rámci dotačního titulu ministerstva pro místní rozvoj Národní program podpory cestovního ruchu v regionech a zároveň podpory ze Zlínského kraje.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x