Brodská radnice poskytne vlastníkům hodnotných domů dotace na fasády

UHERSKÝ BROD - Nový dotační Program pro poskytování dotací na obnovu hodnotných fasád v Uherském Brodě schválili na svém prosincovém jednání zastupitelé. Server Zlin.cz o tom informovala mluvčí města Elen Sladká.

„Cílem nového programu je především zachování a zlepšení architektonického rázu města, ale také zkvalitnění stávajícího bytového fondu a stabilizace či případné zvýšení počtu obyvatel,“ poznamenala Sladká.

Mělo by se jednat o obnovu původního vzhledu historicky a architektonicky významných fasád ve všech katastrech města, které nejsou kulturní památkou podle znění zákona, ale přesto disponují prokazatelně památkovými nebo architektonickým hodnotami a nachází se na území města Uherský Brod (katastrální území Uherský Brod, Havřice, Maršov u Uherského Brodu, Těšov, Újezdec u Luhačovic).

„Důvodem zřízení programu je také neexistence vhodné dotace na obnovu a zachování hodnotných objektů a identifikace problému takzvaného smršťujícího se města, který je charakterizován vybydlováním centra města a odlivem obyvatel,“ konstatovala Sladká.

Dotace bude poskytnuta z prostředků Fondu rozvoje bydlení a o poskytnutí jednotlivým vlastníků budou rozhodovat brodští zastupitelé. Maximální výše dotace bude činit 40 procent prokazatelně vynaložených nákladů, maximálně však 100 tisíc korun.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x