Titul Zlatý Ámos Zlínského kraje získala učitelka uherskobrodského gymnázia

UHERSKÝ BROD - Vítězem ankety o nejoblíbenějšího učitele a držitelem titulu Zlatý Ámos Zlínského kraje se v regionálním kole soutěže stala Alena Ježková z Gymnázia J. A. Komenského v Uherském Brodě. Serveru Zlin.cz to řekla mluvčí hejtmanství Renata Janečková.

Uherskobrodská učitelka tak postupuje do semifinále. Za Zlínský kraj spolu s ní bude v celostátním kolem bojovat o titul také Jaroslava Buchalová z Vyšší odborné školy pedagogické a sociální a Střední pedagogické školy Kroměříž.

„Každý chodil do školy a každý ví, jak významně může učitel ovlivnit život. V soutěži, kde žáci nominují své oblíbené učitele a své návrhy musejí také obhájit před odbornou porotou, hraje zásadní roli semknutost, partnerství a spolupráce celého týmu, a možná i proto je tak pozitivně Zlatý Ámos vnímán dětmi i pedagogy,“ sdělil radní odpovědný za školství Petr Gazdík, který zároveň připomenul, že během 24 ročníků, kdy je tato celonárodní soutěž pořádána, v ní již třikrát získali prvenství kantoři ze Zlínského kraje.

Letošní držitelka titulu Zlatý Ámos Zlínského kraje Alena Ježková, která na gymnáziu v Uherském Brodě učí osmým rokem, o sobě říká, že se snaží na děti působit hlavně výchovně: aby si vážily samy sebe, byly komunikativní, tolerantní, měly pěkné vztahy mezi sebou, ale také vůči přírodě.

Odborná porota hodnotila celkem osm soutěžních družstev, mezi nimiž byly zastoupeny základní a střední školy jak ze Zlínského, tak z Olomouckého kraje. Žáci mohli navrhovat své kandidáty do 31. prosince a ti museli nejprve obstát v rámci školních kol. Tak tomu bylo i v případě jediného muže mezi letošními soutěžícími – Jana Nahodila, učitele tělesné a občanské výchovy ze základní školy ve Slušovicích, kterému dali jeho žáci nominaci jako vánoční dárek. „Pro mě je výhra už to, že mě děti navrhly a že se pak žáci i učitelé napříč školou na mé nominaci shodli. Ve školství jsem zatím šest let, baví mě to a jediné, co mi občas dělá starosti je, jak vyjít s problémovými žáky. Ale vždy se snažím hledat cestu k dorozumění,“ svěřil se slušovický učitel.

Vítězem regionálního kola za Olomoucký kraj se stala Radka Kroupová ze Základní školy v Šumperku.

Předsedou poroty regionálního kola je ředitel soutěže Zlatý Ámos Slávek Hrzal, který je od loňského září zároveň i školským ombudsmanem. Anketu pořádá nevládní sdružení Klub Domino, Dětská tisková agentura pod záštitou ministryně školství, mládeže a tělovýchovy. O zajištění organizačního zázemí pro soutěžící se postarali zaměstnanci Odboru školství, mládeže a sportu Krajského úřadu Zlínského kraje.

Fotogalerie

run_function(‚hash‘,’fotogalerie-zlin-cz-list‘,’45711′,’global $wc;$wc=array();$pom=stripslashes(‚1376‘); $wc[‚id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$pom=stripslashes(‚45711‘); $wc[‚unique_id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$wc[‚function_id‘]=’fotogalerie-zlin-cz-list‘;‘,’a:0:{}‘); ?>

 

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x