Dopravní společnost Zlín-Otrokovice pravidelně testuje řidiče na alkohol

ZLÍN – Dopravní společnost Zlín-Otrokovice má v běžné praxi testování řidičů MHD na přítomnost alkoholu. Riziko, že by si některý dovolil nastoupit službu se zbytkovým alkoholem v krvi, je proto zcela minimální, sdělil serveru Zlin.cz mluvčí podniku Vojtěch Cekota.

Dispečeři společnosti evidují každý měsíc desítky testů řidičů. „Kontrola na přítomnost alkoholu je může potkat namátkově při ranním nástupu do zaměstnání a kdykoliv během směny,“ informoval Cekota.

Problémy jsou minimální. „Naši řidiči jsou asi více pod kontrolou než například řidiči přímětské autobusové dopravy. Proto se také při testování s alkoholem v dechu našich řidičů téměř nesetkáváme a ani policisté u nich při svých kontrolních akcích za řadu let žádného řidiče pod vlivem alkoholu nezjistili,“ řekl ředitel dopravní společnosti Josef Kocháň.

Dispečeři za celý loňský rok zaznamenali pouze jeden případ, kdy řidič nadýchal 0,25 promile. „Pokud se takový případ stane, samozřejmě už nevyjede a takový prohřešek se řeší rozvázáním pracovního poměru,“ doplnil Cekota.

Přístroj na měření alkoholu má podnik už několik let. „Certifikované digitální měřidlo jsme pořídili v roce 2017 bezmála za 40 tisíc korun. Každého půl roku prochází kalibrací. Práce s ním je velmi rychlá. Pořadová čísla, časy a výsledky všech měření se ukládají v paměti a mohou být vytištěné na pásce přenosné tiskárny,“ upřesnil hlavní dispečer Josef Polách.

Přístroj pracuje ve dvou režimech. Jen několik vteřin trvá orientační test, jestli má pracovník v dechu alkohol. Pokud by byl výsledek pozitivní, následuje opakované a delší dýchnutí testované osoby, přičemž přístroj ukáže konkrétní hodnotu s přesností na setiny promile. „V takovém případě by se test ještě asi po 20 minutách opakoval. Kdyby řidič s výsledkem nesouhlasil, má možnost podstoupit odběr krve se zjištěním alkoholu v krvi v biochemické laboratoři,“ doplnil Cekota.

Testování je namátkové. „Čas od času připravíme také plošnou kontrolu, při níž si musí dýchnout každý ráno před nástupem do práce. Stalo se pravidlem, že musí absolvovat kontrolu řidič, který přijde pozdě. Dispečeři jezdí testovat na točny i řidiče, kteří nastoupili do služby až přes den a neprocházeli vozovnou. Děláme to pro bezpečnost cestujících,“ řekl vedoucí dopravního úseku Pavel Nosálek. Testuje se i při všech dopravních nehodách. Za leden se uskutečnilo přes 80 alkoholových testů.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x