Brodská knihovna chystá přednášku o Holubyho chatě

UHERSKÝ BROD - Knihovna Františka Kožíka v Uherském Brodě chystá zajímavou přednášku věnovanou Holubyho chatě. Serveru Zlin.cz to sdělila za brodskou radnici Eva Plášková.

„Přednášku povede Miroslava Poláková a zájemce seznámí především s tím, jaký měla tato horská chata na východním svahu Velké Javořiny v Bílých Karpatech význam pro odboj na moravsko-slovenském pomezí v letech 1939 až 1945,“ konstatovala Plášková. Přednáška se uskuteční ve čtvrtek 23. února v 16.30 hodin v knihovně v oddělení pro dospělé čtenáře. Vstupné na přednášku je 40 korun.

Výstavbu horské chaty na Velké Javořině inicioval Klub československých turistů v Uherském Brodě a ve Staré Turé a dále ministerstvo obchodu. Základní kámen byl položen 8. července 1923 a stavba byla pojmenována po protestantském kazateli, botanikovi, národopisci a zastánci československé vzájemnosti Ľudovítu Holubym. Chata v roce 1926 vyhořela a na jejím místě byla postavena nová. Po roce 1939 a rozpadu Československa byla Holubyho chata dějištěm dramatických událostí, přes hranice Protektorátu byli například předváděni čeští vlastenci, kteří se nesmířili s okupací své vlasti. Chata sice byla majetkem Klubu českých turistů v Uherském Brodě, ale stála na slovenském území. Chatu občas využívali také partyzáni a v dubnu 1945 byla krátce obsazena německým vojskem.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x