Kroměřížská hotelovka pořádá další ročník prestižní soutěže Gastro Kroměříž 2017

KROMĚŘÍŽ - V Kroměříži vypukne ve čtvrtek 16. března šestý ročník prestižní soutěže Gastro Kroměříž 2017, který bude opět pod taktovkou Střední školy hotelové a služeb Kroměříž. Serveru Zlin.cz to uvedla Eva Kočířová, zástupce ředitele školy pro odbornou výuku.

Mezinárodní dvoudenní klání se uskuteční v prostorách společenského sálu v ulici Pavlákova, vyhlášení výsledků je na programu 17. března v 18.00 hodin. „Střední škola hotelová a služeb Kroměříž již v předchozích letech otevřela široce svoji náruč veřejnosti a soutěž představila i na svých stránkách. Fanoušci gastronomického zápolení tak i v letošním roce budou moci fandit soutěžícím buď přímo v místě konání akce, nebo přes internetové stránky školy, kam je zanesou krátké video-vstupy. Další zprávy o průběhu dvoudenního klání budou zveřejňovány na FB stránkách školy,“ konstatovala Kočířová.

V pravidlech soutěže, oproti předchozím ročníkům, nedošlo k významným změnám: soutěžit budou odděleně junioři a senioři. Ani letos nebudou chybět soutěžící ze zahraničí. „Zahraniční soutěžící nezajišťují jen prestižnost akce, ale pro studenty je právě zastoupení cizinců skvělou příležitostí pro konverzaci v cizích jazycích a také pro navázání přátelství a získání zajímavého a nového pohledu na zpracování soutěžních úkolů s ohledem na regionální zvláštnosti. Zastoupeny zde budou čtyři země – Polsko, Portugalsko, Itálie a Slovensko,“ poznamenala Kočířová.

Soutěžit se bude ve čtyřech odborně zaměřených kategoriích, a to kuchař – junior a senior, cukrář – junior a senior, barista a sommeliér. Zahajovací den bude věnován především kuchařům juniorům, v pátek budou soutěžit kuchaři senioři, cukráři, sommeliéři a baristi.

Akce kroměřížské hotelovky má velmi vysoký kredit. Mezi garanty patří Asociace kuchařů a cukrářů ČR, Asociace číšníků ČR i Asociace hotelů a restaurací. Pravidelně se klání účastní asi 90 až 100 soutěžících, letos je přihlášeno 88 zájemců.

V letošním klání kuchaři musejí zvládnout připravit v limitu 45 minut čtyři porce pokrmů, kde jsou základní surovinou kachní prsa. Soutěžící musejí v časovém limitu prezentovat dva druhy tepelné úpravy tohoto masa. Tak jako v předchozích ročnících mají soutěžící nastaveny tvrdé diskvalifikační podmínky, jako například při nerespektování hygienických zásad, pozdním nástupu na pracoviště či neodpovídajícím oblečení.

Cukráři mají soutěžní úkol zvládnout v čase 50 minut (+ 25 minut na ozdoby) a připravují šest kusů cupcakes s tématikou Black& White. Komisaři zde hodnotí nejen vzhled výrobků, ale také chuť, pracnost či hygienu.

Senioři – cukráři mají poněkud větší úkol, a to doslova. Dorty ke stejné tématice Black& White mohou dosahovat maximální hmotnosti do pěti kilogramů. I zde je součástí úkolu zpracovat také vzorek pro degustaci.

U sommeliérů je kromě vědomostního testu z nápojové gastronomie klíčová práce s vylosovaným vínem (bílé, rosé, červené) a také harmonizace s vhodným pokrmem. Velkou roli v disciplíně hraje také pohybová elegance a zde jsou rovněž stanoveny časové limity: pět minut na přípravu pracoviště a stejný čas na servis.

Mistrovství servisu kávy je pak věnována baristická soutěž. Mladí baristé připravují dvakrát espresso, dvakrát cappuccino, dvakrát Latte machiato. Z propozic jasně vyplývá, že nesmí být v připravovaných nápojích žádný alkohol. Časový limit je desetiminutový (10 minut budou mít baristé i na přípravu a úklid pracoviště).

Součástí soutěže budou po celou dobu pódiová vystoupení.