Zlínský hejtman ocenil dárce kostní dřeně

ZLÍN - Dárce kostní dřeně, kteří během minulého roku zachránili konkrétní lidské životy, přijal hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek. Serveru Zlin.cz to oznámila mluvčí kraje Renata Janečková.

Záslužné vyznamenání, dárkové balíčky a květiny dostali Radim Psota, Tereza Konečná a Petr Koníček, kteří se do sídla kraje dostavili v doprovodu Zdeny Wasserbauerové, organizátorky náboru do registru dárců. Dodatečně byli odměněni také Vilém Jurek, Stanislav Mizera a Eduard Tobola, kteří se z pracovních důvodů museli omluvit.

„Lidé, kteří se rozhodnou tímto způsobem pomoci, se jen tak nevidí, stále jich není dostatek a bylo by potřeba mnohem většího počtu dárců. Musíme ve společnosti budovat takovou atmosféru, aby každá taková či podobná forma ochoty pomoci byla ctí a prestiží,“ řekl hejtman Jiří Čunek.

Nejmladší oceněnou dárkyní byla jedenadvacetiletá Tereza Konečná z Otrokovic, která odběr absolvovala z pánevní kosti pod narkózou. „Když jsem se vracela po hrbolaté cestě domů, cítila jsem na těle, že se něco dělo, ale po dvou třech dnech už jsem zase byla úplně fit,“ řekla Tereza.

Odběry se v rámci Čech a Moravy provádějí na jediném akreditovaném pracovišti – v Plzni. Petr Koníček, kterému byly krvetvorné buňky odebrány pomocí separátoru, se o tom, že ho potřebuje konkrétní dárce, dozvěděl v neděli na lešení, když dodělával dům. „V pondělí už jsem byl na separátoru,“ doplnil Petr Koníček.

Třetího z dárců, kteří se osobně dostavili pro medaili Zlínského kraje a hejtmanovo poděkování, Radima Psotu, ke vstupu do registru přiměla manželka. Sama je v něm vedena již několik let.

„Ve Zlínském kraji je v Českém registru dárců krvetvorných buněk 1 334 žen a mužů, kteří jsou připraveni podstoupit odběr. Je to největší počet dárců v rámci všech moravských krajů,“ sdělila Zdena Wasserbauerová ze sdružení Šance, které se zaměřuje na pomoc onkologicky nemocných pacientů a jejich rodin.

Český registr dárců je zapojen do sítě více než 60 registrů po celém světě.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x