Pracovníci Domu dětí a mládeže Sluníčko dostali v Otrokovicích osvědčení

OTROKOVICE - Osvědčení Pedagog volného času vykonávající dílčí pedagogickou činnost, tak se jmenuje certifikát pro externí pedagogy v zájmovém vzdělávání, který předal minulý týden místostarosta Otrokovic Jiří Veselý externím pracovníkům ve Zlínském kraji. Server Zlin.cz o tom informovala mluvčí otrokovické radnice Romana Stehlíková.

Slavnostní předávání se uskutečnilo v obřadní síni otrokovické radnice.

Podle novely zákona 563/2004 Sb. vznikla potřeba kvalifikovat pedagogy vykonávající dílčí pedagogickou činnost. Od roku 2015 musí proto být každý takový pedagog, byť svoji práci vykonává třeba jen jednu hodinu týdně, kvalifikován, odborně veden a podporován ve své pedagogické práci.

„V praxi to znamená vzdělávat pedagogy, kteří vedou v domech dětí nebo ve střediscích volného času různé zájmové kroužky, tábory, výukové programy či akce s pedagogickým zaměřením,“ uvedla ředitelka DDM Sluníčko Jiřina Kovářová.

Studijní program představuje souhrn základních teoretických i praktických poznatků v oblasti pedagogiky volného času, které by měl znát každý pedagog pracující v oblasti zájmového vzdělávání. Úspěšným absolvováním programu účastník splňuje kvalifikační předpoklady pro pozici pedagoga volného času, který vykonává dílčí přímou pedagogickou činnost v zájmovém vzdělávání ve školách a školských zařízeních pro zájmové vzdělávání.

Výstavbu tohoto programu začali mentoři v našem městě v dubnu 2013. V Otrokovicích je mentorem ředitelka DDM Sluníčko Jiřina Kovářová, která spolupracuje s mentory z DDM Zlín, Luhačovice a Staré Město. Společně vzdělávají i další externí pracovníky jiných Domů dětí a mládeže a Středisek pro volný čas ve zlínském regionu.

„Dům dětí a mládeže Sluníčko v Otrokovicích má přibližně 180 externích pracovníků. V letošním kalendářním roce osvědčení již získalo přibližně 20 externích pracovníků a v říjnu 2017, v rámci udržitelnosti projektu K2 a v rámci DVPP kvalifikačního vzdělávacího programu, bude studovat další dvacítka,“ dodala Jiřina Kovářová.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x