Ve Zlíně se uskuteční mezinárodní konference Muzeum a škola

ZLÍN - Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně hostí od 20. března již 8. ročník konference Muzeum a škola, letos na téma Křižovatky muzejní pedagogiky. Téměř stovka účastníků během dvou dnů zhodnotí stav muzejní pedagogiky a pohovoří také o jejím výhledu do budoucnosti, server Zlin.cz o tom informovala mluvčí 14|15 Baťova institutu Alena Babicová.

Na konferenci se sjedou zástupci předních muzeí, galerií a univerzit. Velké zastoupení má vždy také Slovenská republika. V průběhu programu budou představeny edukační projekty jednotlivých institucí a příklady dobré praxe ve školách, ale i příspěvky z oblasti teorie a metodologie oboru muzejní pedagogiky včetně systémových projektů spolupráce napříč institucemi. Hlavní konferenční příspěvky přednesou členové Komise pro práci s veřejností Asociace muzeí a galerií ČR, zástupci Komory edukačních pracovníků Rady Galerií ČR a vybraní představitelé metodických center pro muzejní pedagogiku.

Konferenci Muzeum a škola pořádá Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně každým druhým rokem již od roku 2003. Ve Zlíně se od té doby uskutečnilo sedm setkání. „V sudých letech mezi konferencemi organizuje muzeum dílny a workshopy na téma spolupráce muzeí a galerií s veřejností,“ doplnila Jana Trnčáková, vedoucí oddělení muzejní pedagogiky Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně.

Na letošní ročník je přihlášeno přes 90 zájemců. Mnozí z nich se do Zlína pravidelně vracejí, protože konference připravovaná zlínským muzeem získala za dobu své existence vysoký odborný kredit, zároveň je i vyhlášena přátelskou atmosférou a pohostinností. „Kulturního programu pondělního společenského večera se ujme Luhačovický okrašlovací spolek Calma. Jeho taneční složka Crazy Flappers představí účastníkům swingové tance a komentovanou historickou módní přehlídku, jako názorný příklad edukačního programu vychovávajícího ze vztahu ke kulturnímu dědictví,“ uvedla Blanka Petráková z Muzea luhačovického Zálesí.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x