Krajská galerie ve Zlíně představí tvorbu architekta Jana Sokola

ZLÍN - Výstava s názvem Jan Sokol – architekt v Krajské galerii výtvarného umění ve Zlíně představí prostřednictvím plánů, fotografií a dobových publikací významného českého tvůrce, který zanechal architektonickou stopu i ve zlínském regionu. Vernisáž výstavy se uskuteční v úterý 21. března v 17.00 hodin ve 14|15 Baťově institutu, serveru Zlin.cz to sdělila mluvčí institutu Alena Babicová.

„Architektonické dílo roudnického rodáka a významného českého architekta a pedagoga Jana Sokola stojí zcela jistě za pozornost, i když zůstalo z velké části nerealizováno a leží mimo hlavní proud české architektury. Není sice obsáhlé z pohledu počtu staveb, ale i to málo, co mu bylo dovoleno postavit a především jeho plány a návrhy prozrazují všestrannou osobnost, která inspiruje i dnes,“ uvedla Ladislava Horňáková, kurátorka výstavy z Krajské galerie výtvarného umění ve Zlíně.

Jan Sokol (1904 – 1987) je autorem vítězného návrhu kostela a Památníku Tomáše Bati v Baťově-Otrokovicích (1940), soutěžního návrhu na divadelní budovu v Gottwaldově (1958 – 1960) a projektu kostela a fary pro Luhačovice (1967 – 1969). Svůj život zasvětil především pedagogické činnosti a navrhování církevních staveb a jejich vybavení, jako jsou projekty kostelů pro Strašnice a Pankrác, návrh obnovy Emauz či kostel pro Hejčín-Řepčín u Olomouce.

Většina jeho prací zůstala z důvodů nepříznivé dobové situace a pro jeho náboženské přesvědčení ve fázi studií a soutěžních projektů. Přesto zanechal řadu významných realizací. Patří k nim například úpravy katedrály sv. Víta – chrámová vrata Zlaté brány, menza do hlavní chrámové lodi, křtitelnice a relikviář na lebku sv. Vojtěcha. Podílel se také na řadě úprav Pražského hradu, Strahovského kláštera a Vyšehradu. Realizoval zámecký pavilón s Reinerovou freskou u zámku Duchcov. Je také autorem řady úprav kostelů a jejich liturgického vybavení. Tyto jeho aktivity připomínají na výstavě liturgické předměty, zapůjčené z římskokatolických farností ve Valašských Kloboukách a Štítné nad Vláří.

„Vedle velkých ideových témat se architekt zajímal o bydlení. Zabýval se minimálním bydlením a navrhl typ domku 35 metrů čtverečních. Účastnil se řady urbanistických soutěží, především s architektem Emanuelem Hruškou,“ doplnila kurátorka výstavy.

Prezentaci díla tohoto předního českého architekta připravila galerie ve spolupráci s Národní galerií v Praze a Arcibiskupstvím olomouckým. V úterý 4. dubna je pro návštěvníky připravena přednáška a ve středu 12. dubna komentovaná prohlídka s kurátorkou Ladislavou Horňákovou. Výstava bude k vidění ve 14|15 Baťově institutu do 30. dubna.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x