Hladiny řek ve Zlínském kraji se dostaly pod hranici normálu

ZLÍNSKÝ KRAJ - Stav hladin řek ve Zlínském kraji je pod normálem. Odborníci ale v nejbližších dnech očekávají přechodné vzestupy na horských tocích, serveru Zlin.cz to sdělil mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

V povodí Moravy byly hladiny po většinu týdne při mírném kolísání vcelku setrvalé a celkové změny se pohybovaly mezi +13 a -25 cm. Průměrné týdenní vodnosti toků byly celkově větší v povodí Moravy, kde nejvodnější bylo povodí Bečvy.

„Ve Zlínském kraji jsou hladiny řek při srovnání se statistikami pozorovaných průtoků pod hranicemi normální vodnosti. Moravou v Kroměříži teče 39 %, Dřevnicí ve Zlíně 25 % a Olšavou v Uherském Brodě 22 % dlouhodobého měsíčního průměru,“ konstatoval Chmelař.

Odhad celkového množství vody ve sněhové pokrývce v povodí Moravy a Dyje k 13. březnu činil asi 45,8 milionů metrů krychlových.

V současné době dochází u většiny nádrží k plnění uvolněných zásobních prostor. V tomto ohledu se Povodí Moravy připravuje na případné sucho, aby mohlo zajistit minimální průtoky pod vodními díly a odběry surové vody. V závislosti na přítocích vodohospodáři operativně upravují odtoky například na přehradě Bystřička nebo Karolinka.

„V následujících dnech očekáváme postupně mírné oteplení a ve druhé polovině týdne doprovázené dešťovými srážkami. Lze předpokládat vcelku převážně setrvalé stavy hladin při mírném kolísání průtoků a v závěru týdne přechodné vzestupy na horských tocích vlivem odtávání zbytků sněhové pokrývky,“ dodal Chmelař.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x