Včelaři letos získají od kraje o půl milionu korun více než dosud

ZLÍNSKÝ KRAJ - O půl milionu korun byla navýšena celková částka, kterou letos kraj podpoří včelaře na svém území. Serveru Zlin.cz to oznámila mluvčí krajského úřadu Renata Janečková.

Místo původně plánovaného jednoho milionu tak bude mezi úspěšné žadatele v rámci programu Podpora včelařství ve Zlínském kraji rozděleno celkem 1,5 milionu korun.

„K tomuto výraznému posílení finančních prostředků určených na obnovu včelího díla pro stávající i začínající včelaře jsme přistoupili proto, že počet doručených žádostí o dotaci byl velmi vysoký a my bychom je chtěli podpořit v co možná největší míře. Tato podpora má pozitivní dopad na úroveň kvality včelstev v kraji a zároveň na snížení výskytu moru včelího plodu,“ uvedla radní Zlínského kraje Margita Balaštíková, zodpovědná za oblast životního prostředí a zemědělství.

Ve stanoveném termínu bylo na krajský úřad doručeno 256 žádostí o dotaci. O přidělení podpory bude rozhodnuto v měsíci dubnu. Dotace v rozmezí od pěti do 10 tisíc korun mohou včelaři použít jak na pořízení základního (povinného) vybavení, tedy tří až šesti kusů nástavkových úlů s varroa dnem a rámkových přířezů nebo rámků, tak na zakoupení doporučeného vybavení – včelařského kuřáku, rojáčku, rozpěráku nebo včelařského drátku.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x