Nejlepší knihovny a knihovníci se opět dočkají ocenění

ZLÍNSKÝ KRAJ - Již popáté se Zlínský kraj a Krajská knihovna Františka Bartoše ve Zlíně rozhodly ocenit práci veřejných knihoven v kraji, jejich přínos k rozvoji veřejných knihovnických a informačních služeb i jejich mimořádné počiny. Serveru Zlin.cz to řekla mluvčí hejtmanství Renata Janečková.

Komise, složená ze zástupců kraje, krajské knihovny a regionálních knihoven, vybere stejně jako každý rok k ocenění čtyři veřejné knihovny (jednu knihovnu z každého okresu) a čtyři osoby – knihovníky, kteří obdrží zvláštní uznání. V obou případech je ocenění spojeno s předáním daru, květiny a diplomu.

Při hodnocení knihoven bude komise brát v úvahu jednak statistické ukazatele (procento uživatelů z počtu obyvatel, počet návštěv celkem na jednoho obyvatele, počet výpůjček na jednoho čtenáře, kulturní a vzdělávací akce na 1 000 obyvatel), dále péči o knihovní fond a vzhled knihovny, plnění standardů veřejných knihovnických a informačních služeb, ediční a publikační činnost, zapojení do celostátních a mezinárodních projektů, spolupráci v rámci regionálních funkcí knihoven a další nadstandardní činnosti a mimořádné aktivity knihovny.

„Zvláštní uznání bude vybraným jednotlivcům uděleno za nadstandardní aktivity spojené s řízením a modernizací knihoven, realizaci mimořádných nebo výjimečných činností v oblasti knihovnictví či za dlouhodobý přínos v oboru. Podmínkou udělení zvláštního uznání je, aby oceněný byl pracovníkem, případně bývalým pracovníkem, veřejné knihovny,“ upřesnil Miroslav Kašný, radní Zlínského kraje pro kulturu, památkovou péči, církve, mládež a sport, který nad oceněním převzal záštitu.

Knihovny i jednotlivce mohou na toto ocenění nominovat jak zástupci zřizovatelů a provozovatelů knihoven, tak odborná veřejnost. Nominace lze podávat do 31. května.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x