Restaurátoři se pustili do opravy Pomníku padlým ve Zlíně

ZLÍN - Stavebníci a restaurátoři zahájili plánovanou opravu poškozeného Pomníku padlým ve 2. světové válce, který stojí ve zlínském parku Komenského. Server Zlin.cz o tom informoval mluvčí magistrátu Zdeněk Dvořák.

Špatný stav pomníku zapříčinili v průběhu let jak vandalové, tak osoby, které vstupovaly na zákryt ostatkové části válečného hrobu. Podle vedoucího Odboru realizace investičních akcí Leopolda Bednaříka si míra jeho poškození vyžádá komplexní opravu stavebně-technického charakteru včetně restaurátorských prací.

„Pracovníci prvně odstraní svrchní vrstvy horní plochy pomníku, opraví případné defekty železobetonového stropu a obnoví hydroizolaci. Poté položí novou dlažbu materiálově a rozměrově shodnou se stávající. Bude třeba zhotovit i novou vázu na věčný oheň, jejíž podoba zůstane zachována podle původního designu. O obnovu sochy partyzána a kamenných pamětních bloků se pak postarají restaurátoři, soše navíc doplní chybějící sumku,“ vysvětlil Leopold Bednařík.

Rekonstrukce Pomníku padlým potrvá do konce července bez zásadních omezení pro návštěvníky parku a kolemjdoucí. Zlínská radnice provede opravu za pomocí dotace z Ministerstva obrany ČR.

Ve válečném hrobě Pomník padlým ve 2. světové válce jsou pohřbeny oběti osvobozovacích bojů v blízkém okolí města Zlína.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x