Zlín ožije cestovatelským festivalem Neznámá země

ZLÍN - Ve Zlíně začne 19. dubna oblíbený festival cestování, sbližování a poznávání kultur Neznámá země. Serveru Zlin.cz to řekl Zdeněk Urbanovský z Centrály cestovního ruchu Východní Moravy.

Letos se uskuteční už v pořadí 21. ročník akce. Vrcholem letošního programu bude oslava 70 let od startu pánů Jiřího Hanzelky a Miroslava Zikmunda na cestu kolem světa. Připomenutí důležitého výročí startu dvojice H+Z se promítlo i do letošního motta festivalu. „Zvolili jsme vše vypovídající Ve dvou se to lépe táhne“, prozradil Miroslav Náplava, ředitel festivalu Neznámá země. Festival potrvá do 30. dubna.

Slavnostní zahájení se bude konat ve středu 19. dubna v Alternativě – kulturním institutu. Lidé se mohou v průběhu festivalu těšit na zajímavé filmy, přednášky, výstavy, soutěže či koncerty. Velkolepá show se na náměstí Míru uskuteční například v sobotu 22. dubna. Nebudou chybět prohlídky expedičních aut nebo koncert kapely Čankišou. Tatra 87 a další expediční vozy dorazí na zlínské náměstí mezi 17. až 18. hodinou.

Po dobu konání festivalu bude ve zlínské Alternativě k vidění výstava Mystická K2. Jan Juračka, vědecký pracovník Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze, zdokumentoval výstup na druhou nejvyšší horu světa. Vybaven skvělou fotografickou technikou, drony a časosběrnými kolejnicemi zachytil to nejlepší z náročné cesty. Výstava návštěvníkům nabízí profesionální snímky pořízené během expedice – od fotografií noční oblohy, krajiny, po portréty místních obyvatel a horolezců. Kolekce fotografií měla svou premiéru v Českém centru New York, zlínská Alternativa je prvním místem v České republice, kde ji diváci mohou zhlédnout.

V otrokovickém depozitáři archivu  H+Z zase chystají na 25. dubna od 10.00 do 16.00 hodin den otevřených dveří. Archiv H+Z se nachází v budově v areálu Střední průmyslové školy Otrokovice. V rámci prohlídky budou moci návštěvníci nahlédnout do výstavky, badatelny, přednáškové místnosti i dalších místností archivu.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x