Zlínský kraj ukončil projekt transformace péče o ohrožené děti

ZLÍNSKÝ KRAJ - Ve Zlínském kraji končí projekt nazvaný Ohrožené děti a mládež ve Zlínském kraji, jehož cílem bylo zavést taková opatření, díky kterým nebude nutné zbytečně umisťovat děti do ústavní péče. Server Zlin.cz o tom informovala mluvčí krajského úřadu Renata Janečková.

V rámci České republiky šlo o projekt pilotní, kromě Zlínského kraje fungoval ještě v kraji Pardubickém. Ve Zlínském kraji projekt končí k 30. dubnu. Do projektu jsou zapojena tři zařízení zřizovaná Zlínským krajem, která pomáhají ohroženým dětem – Dětské centrum Zlín, valašskomeziříčské Centrum ÁČKO a Dětský domov a Základní škola Liptál.

„Podstatou projektu je snížení pobytových kapacit v těchto zařízeních minimálně na polovinu a jejich následné zaměření zejména na ambulantní a terénní služby, které dítěti umožní setrvat s rodiči nebo jinými blízkými osobami. Vycházíme tedy z principu, že pomoc má přicházet za dítětem do rodiny, nikoliv dítě z rodiny za pomocí. V tuto chvíli, krátce před ukončením projektu, můžeme konstatovat, že ve všech třech zařízeních se proces změny jejich fungování podařilo úspěšně nastavit a nastartovat,“ uvedla Helena Miklová, vedoucí odboru sociálních věcí Krajského úřadu Zlínského kraje, která je zároveň vedoucí celého projektu.

K procesu transformace péče o děti a doplnění a rozšíření služeb pro ohrožené rodiny přispěly zahraniční stáže v nizozemském Groningenu, zaměřené na principy práce s ohroženými dětmi v Nizozemí a porovnání těchto metod s českým systémem.

Projekt, Ohrožené děti a mládež ve Zlínském kraji odstartoval ve Zlínském kraji v lednu 2015. Jeho celkový rozpočet je téměř 10 milionů korun a z 80ti % je financován z EHP fondů, finanční spoluúčast Zlínského kraje činí 20 %.

Dovršením závěrečné etapy projektu však aktivity Zlínského kraje v této oblasti zdaleka nekončí. Již od 1. června letošního roku kraj zahájí projekt s názvem Ohrožené děti a mládež ve Zlínském kraji II. Ten bude orientován na spuštění dalších nových sociálních služeb v této oblasti, včetně jejich provozního a materiálního zabezpečení a také na vzdělávání pracovníků v těchto službách.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x