Otrokovická knihovna pořídí modernější systém pro lepší internetové vyhledávání

OTROKOVICE – Městská knihovna Otrokovice získala 100 tisíc korun na zlepšení služeb pro čtenáře. Za peníze letos zmodernizuje zastaralý software, aby lidé mohli například lépe hledat v internetovém katalogu, sdělila serveru Zlin.cz mluvčí otrokovické radnice Romana Stehlíková.

Knihovna získala peníze od státu. „Koncem minulého roku vyhlásilo ministerstvo kultury výběrové dotační řízení pro knihovny, na které jsme okamžitě zareagovali. Dotaci se nám podařilo získat a díky těmto finančním prostředkům můžeme pořídit modernější a perspektivnější systém, zvýšit kvalitu katalogizace dokumentů, a tím zlepšit služby pro naše čtenáře,“ uvedla Barbora Šopíková, vedoucí odboru školství a kultury, pod který otrokovická knihovna patří.

Knihovna používá pro katalogizaci dokumentů, výpůjční služby a pro online katalog knihovny zastaralý software. „Tento software se už několik let nevyvíjí, jsou problémy s katalogizací dokumentů, odesíláním emailů přes některé poštovní servery a nejsou podporovány všechny moderní funkce,“ řekla vedoucí Městské knihovny Otrokovice Radka Jarková.

Podle ní je rovněž zastaralý internetový katalog knihovny. „Neumožňuje obvyklé moderní služby, jako je například komfortnější způsob vyhledávání dokumentů nebo odesílání výsledků vyhledávání v katalogu na osobní email čtenáře,“ doplnila Jarková.

Za získané finanční prostředky bude pořízen modernější a perspektivnější systém, zvýší se kvalita katalogizace dokumentů a zejména bude pro čtenáře mnohem komfortnější vyhledávání knih prostřednictvím on-line katalogu Městské knihovny Otrokovice. „Díky novému softwaru by tak knihovna mohla v budoucnu zavést výpůjčky elektronických knih nebo on-line platby,“ uzavřela Stehlíková.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x