Zlínský kraj chce lépe koordinovat postup v oblasti odpadového hospodářství

ZLÍN – Na Krajském úřadě Zlínského kraje poprvé jednala pracovní skupina pro odpadové hospodářství složená ze zástupců kraje, Energetické agentury Zlínského kraje, z obcí s rozšířenou působností, technických služeb měst a dalších organizací. Kraj chce lépe organizovat postup v oblasti odpadového hospodářství, sdělil serveru Zlin.cz Jan Vandík z tiskového střediska hejtmanství.

První jednání svolala radní zodpovědná za životní prostředí a zemědělství Margita Balaštíková. „Iniciovala jsem vznik této pracovní skupiny, abychom mohli s městy a jejich organizacemi lépe koordinovat společný postup v oblasti odpadového hospodářství a nabízet jim v tomto ohledu odbornou a metodickou pomoc. Jsem velmi ráda, že se tato myšlenka setkala s odezvou a že jsme se tak mohli poprvé sejít ke společnému jednání,“ uvedla Balaštíková.

Podle ní je účelem postupné naplňování cílů stanovených Plánem odpadového hospodářství Zlínského kraje pro období let 2016–2025, především v oblasti nakládání s odpady pocházejícími z komunální sféry. „Mezi tyto cíle patří zejména předcházet vzniku odpadů, podporovat využívání odpadů jako zdrojů surovin, které mohou nahradit primární přírodní suroviny, dále podporovat opětovné využití a recyklaci odpadových materiálů a naopak nepodporovat výstavbu nových skládek, stejně jako skládkování či spalování recyklovatelných materiálů,“ vyjmenoval Vandík.

Cíle vycházejí z toho, že podle zákona má být nejpozději do roku 2024 ukončeno skládkování směsného komunálního odpadu. „Na skládkách ve Zlínském kraji končí každoročně až 135 tisíc tun tohoto odpadu,“ řekl Vandík.

Na jednání pracovní skupiny byli jeho účastníci kromě Plánu odpadového hospodářství kraje seznámeni také se základní analýzou současného nakládání s komunálními odpady na území kraje a také s možnostmi případného energetického využití těch odpadů, které není možno dále recyklovat.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x