V Holešově vznikla nová ulice

HOLEŠOV - V Holešově vznikla zcela nová ulice, dostala pojmenování Stojanova. Serveru Zlin.cz to řekla mluvčí města Jana Rohanová.

„Reálná výstavba v lokalitě Nad Sadovou probíhá trochu jinak, než předpokládala územní studie, a tak v této lokalitě vzniká nová a samostatná ulice, která dosud neměla žádné pojmenování. A jelikož už v této části města stojí první domek (celkově by jich mělo být zhruba dvacet), bylo potřeba pro ulici stanovit jméno,“ vysvětlila mluvčí.

Už v roce 2007 bylo město v podobné situaci. Tehdy sáhlo zastupitelstvo města po jménech významných osobností Holešova. Vznikly tak ulice Jarošova (Ladislav Jaroš – starosta Sokola Holešov, profesor a ředitel reálného gymnázia v Holešově. Byl bojovníkem za pravdu a demokracii, za kterou zaplatil i životem – byl zastřelen nacisty), Drásalova (hanácký obr) a Plajnerova (profesor gymnázia, autor mnoha odborných článků, náčelník Československého Junáka, nositel skautských ocenění, předseda ONV v Holešově).

Nová ulice Stojanova je přibližně kolmá k ulici Osvobození. Pojmenována byla po Zdeňku Stojanovi, což byl významný holešovský pedagog a historik, který se narodil v roce 1923 ve Všetulích. Vystudoval místní gymnázium, poté jeho studia pokračovala na Filosofické fakultě Masarykovy univerzity v Brně. V roce 1954 se vrátil do budovy holešovského gymnázia jako pedagog tehdejší jedenáctiletky, v době od roku 1961 až do 1965 působil v tehdejším Gottwaldově na Pedagogickém institutu a od roku 1965 zastával funkci ředitele holešovského gymnázia. Jako ředitel gymnázia do roku 1970, kdy byl v rámci tzv. normalizačního procesu odvolán, se zasloužil o jednu z největších rekonstrukcí celé budovy a její zmodernizování. Byl také spjatý s kulturním životem ve městě, s činností památkové komise a s působením vlastivědného kroužku. Ve své historické práci se věnoval především Holešovsku, je autorem řady zásadních prací týkajících se mimo jiné okupace Holešova pruskými vojsky za válek o dědictví rakouské, zpracoval historii elektrifikace Holešova a výstavby holešovské kanalizace. Byl skvělým propagátorem holešovské vlastivědy a na toto témě přednesl řadu přednášek.

Nejen kvůli zásluhám Zdeňka Stojana spojeným s místním gymnáziem se o pojmenování nové ulice jeho jménem zasadil také nynější ředitel gymnázia Zdeněk Janalík. Jednomyslně s názvem souhlasilo vedení města, Rada města Holešova a na zasedání jej schválilo i zastupitelstvo.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x